Mollerussa, capital de la lectura infantil i juvenil

El programa Estira la llengua! de RNA entrevista a l’alcalde

  • Mollerussa, capital nacional de la lectura infantil i juvenil
    Mollerussa, capital nacional de la lectura infantil i juvenil
RNA / Andorra
 
Des de la diada de Sant Jordi i fins al divendres 3 de maig, Mollerussa (Pla d'Urgell) acull el 29è Saló del llibre infantil i juvenil de Catalunya. Ocupa 3.000 m2 del Palau Firal de la ciutat amb 4.500 llibres de diferents temàtiques però tots per a infants i joves i amb un eix temàtic principal, les aventures. L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, insisteix que són llibres “no per mirar, sinó per tocar, llegir i manipular”, perquè el que es vol és estimular els joves i infants, que són el futur del país, a través de la lectura”. I en això, Solsona hi veu una activitat amb transcendència: “Estem contribuint no només a fer una activitat lúdica sinó que també contribuïm a la formació personal de l'individu a través de la lectura i a portar la bandera del país, fet que nosaltres creiem tan estratègic i important”. Així, el Saló incorpora tant una part lúdica i de lleure, com una de més curiosa i formativa, pensada per a pares i pedagogs, que són qui poden influir en els més joves a favor de la lectura.
 
A més d'aquest eix temàtic de l'aventura, el Saló incorpora tallers i tot tipus d'activitats vinculades a d'altres vessants. És el cas de dos personatges: la poetessa Joana Raspall, que enguany complirà cent anys, i Miquel Martí i Pol. Pel que fa a Raspall, 38 il·lustradors professionals i de categoria interpretaran l'obra de la poetessa fent servir les seues dots artístiques, i del poeta de Roda de Ter, es farà un treball adreçat a mestres, bibliotecaris, pares i mares i personal docent per explicar com transmetre l'obra pedagògicament al públic juvenil.
 
De ganxo mediàtic tampoc en faltarà, a Mollerussa. D'una banda el visitarà el famós personatge infantil Peppa Pig. I de l'altra, de carn i ossos, les cares visibles del portal Adolescents.cat, Ernest Codina i Roger Carandell, que són molt coneguts perquè són locutors de l'emissora musical Ràdio Flaixbac.

 
El Saló del llibre infantil i juvenil de Catalunya l'organitza l'ajuntament de Mollerussa amb la implicació directa de l'alcaldia i el suport del departament de Cultura de la Generalitat i el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. De fet, forma part del Pla Nacional de la Lectura. Marc Solsona ho té molt clar: “És un saló de país, d'estratègia absolutament nacional. No hi ha cap altre saló d'aquesta temàtica a Catalunya i no n'hi ha cap de tan gran a tot l'estat espanyol. Diríem que és un dels salons de referència d'àmbit europeu perquè és molt especialitzat”. L'alcalde mollerussenc explica, a més, que aquest saló és la visualització de l'estratègia de foment de la llengua i la cultura catalana que es va començar a desenvolupar a mesura que es planificava l'etapa autonòmica de Catalunya: “Va fer una funció molt important en un moment que la lectura en català estava a punt de desaparèixer”. Així mateix, defensa que el saló “ contribueix en les estructures d'estat bàsiques si volem ser un país independent”.
 
Fa 29 anys que, ininterrompudament, se celebra aquest saló, però Mollerussa l'acull des de l'any 2002, aquell any, Marc Solsona explica que el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil “necessitava un espai en condicions i un interlocutor que s'hi impliqués realment i que fes que fos la seua joia de la corona cultural”. La capital del pla d'Urgell ja tenia un premi d'assaig infantil i juvenil amb una trajectòria llarga, havia acollit la setmana jove, era Municipi lector... “Hi havia una feina feta en aquest camp”. A més, l'alcalde, que llavors era regidor de cultura, explica que el Saló es va veure com una oportunitat per donar un valor afegit a la ciutat que ha donat lloc a “una fórmula d'èxit que cada any funciona bé on ningú es planteja que no continue sent de la mateixa manera” i remarca que “és únic, ens fa diferents i ens dóna valor”. 
Descarregueu aquí el programa del 29è Saló del llibre infantil i juvenil de Catalunya:
mollerussa.cat 
Andorra la Vella, 24 d'abril del 2013

 


IV Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana


Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat