Diari La Veu del País Valencià
Cap de setmana bandístic amb la 40 edició del Certamen de la Diputació de València
Sixto Ferrero / València

Aquest cap de setmana hi ha novament fita bandística al Palau de la música de València. Disset bandes participaran en aquesta 40 edició del Certamen Provincial de Bandes de Música que organitza la Diputació de València repartides entre les cinc seccions.

En torn matinal i vespertí, dissabte 28 i diumenge 29, les bandes participants interpretaran dues obres: obligada i lliure, i un pasdoble no puntable. Així, dissabte de mati (10h), actuaran les bandes de la Tercera secció, i seguidament l’única banda que enguany concorrerà en la secció especial d’aquest certamen. De vesprada (17h) tindrà lloc la segona secció, mentre que en acabar cadascuna de les respectives seccions es lliuraran els premis. Diumenge en sessió matinal (10.30h) tindrà lloc la quarta secció i en sessió vespertina (17.30h) la primera secció, així seguidament, actuarà l’Orquestra de la Unió de Llíria per a després lliurar-se els premis de la secció corresponent i posar fi a aquesta edició del certamen de la Diputació de València.

Curiositats del repertori

Sens dubte els certàmens que se celebren al nostre territori tenen una finalitat important des del punt de vista social al voltant de la cultura i sobretot al voltant del fet musical. Millorar artísticament és o hauria de ser la motivació real de la societat musical. Més enllà de la mera competició, els certàmens serveixen per palesar els gustos compositius i les tendències o modes estètiques dels llenguatges bandístics, sobretot els valencians pel fet de combregar molta execució i alhora molta creació.

Si atenem al programa d’aquesta edició, al llarg dels dos dies que dura el certamen, trobem que s’interpretaran fins a 6 obres (entre pasdobles i obres simfòniques) del recentment nomenat director artístic de la Societat Ateneu Musical de Cullera, Ferrer Ferran. En altre esgraó, trobem un grup de compositors dels quals s’interpretaran dues obres al llarg d’aquesta edició, així trobem a Enrique Hernandis, Manuel Morales, Pere Sanz i Johan de Meij, dels quals s’interpretaran dues obres entre pasdobles i obres simfòniques.

>

Bandes i seccions

En la tercera secció participen bandes fins a 50 places que interpretaran com a obra obligada Ciudad Sorpresa del compositor Ferrer Ferran.

Segons l’ordre de participació, realitzat per sortegi, obrirà la secció la Societat Unió Musical de Catadau amb la direcció de Marcelo Montagud, interpretaran el pasdoble Esther de Rafael Martínez Llorens, i com a obra de lliure Images of a city de Franco Cesarini.

Després ho farà l’Agrupació Musical Carrera Font de Sant Lluís de València, sota la direcció de Dídac Bosch els quals interpretaran el pasdoble homònim compost per José Jesús Martínez Espuig, mentre que com a obre lliure interpretaran Internal combustion de David R. Gillingham. Seguidament participarà l’Agrupació Musical de Beneixida amb la direcció d’Azael Tormo, interpretant el pasdoble Ámbar de Laureano Climent i com a obra lliure Taj Mahal de Hugo Chinesta.

Tot seguit es lliuraran els premis d’aquesta tercera secció i es donarà inici a la secció especial, amb bandes fins a 110 places, i que enguany compta només amb la participació d’una sola banda, Santa Cecília de Requena, amb direcció de Sergio Navarro, interpretaran com a obra obligada Tinran lo Blanch d’Enrique Hernandis, el pasdoble Música y vinos de Manuel Morales Martínez i com a obra lliure Peter Pan de Ferrer Ferran. Seguidament es lliuraran els premis d’aquesta secció especial.

>

De vesprada tindrà lloc la segona secció amb bandes fins a 70 places i que hauran d’interpretar com a obra obligada El carro del sol de José Serrano amb adaptació per a banda de Francisco Moral. Serà una de les seccions més concorregudes i probablement de les més renyides per aconseguir proclamar-se guanyadors.

L’Associació Musical la Filharmònica Alcudiana serà la primera en actuar amb la direcció de Sergi Pastor, interpretant el pasdoble Peña Vinaza de Mariano Puig i l’obra lliure Cahmber symphony de José Suñer. Li seguirà la Societat Renaixement Musical de Vinalesa amb la direcció de Pere Sanz i que intepretaran el pasdoble Antonio Estevan López de Ferrer Ferran, mentre que l’obra lliure será Terra de reis del mateix director i compositor Pere Sanz Alcover.

>

Seguint amb la programació en tercer lloc actuarà la Societat Artístico Musical de la Vall de Càrcer amb la direció de Juan Carlos Sempere Bomboi els quals interpretaran el pasdoble Las Arenas de Manuel Morales Martínez i com a obra lliure la Sinfonía nº.1, de Enrique Hernandis Martínez. Després serà la Societat Musical Unió de Pescadors de València amb direcció de Juan Carlos Civera i que interpretaran el pasdoble A mi madre de Roque Baños, mentre que com a obra lliure interpretaran The rise of the Phoenix de Teo Aparicio Barberán.

L’última en participar será la Unió Musical de Picanya amb direcció de Javier Ricart i que interpretaran el pasdoble Marta Agustín de Pere Sanz Alcover i com a obra lliure la Sinfonía nº. 1 Marea negra (tres moviments) d’Antón Alcalde Rodríguez. En acabant es lliuraran els premis d’aquesta disputada secció.

L’endemà diumenge, també en doble sessió, continuarà el certamen amb la quarta secció, amb bandes fins a 40 places que hauran d’interpretar com a obra obligada Una nit d’albaes de Salvador Giner Vidal.

>

Començarà la Societat Joventut Musical de Quart de les valls, amb la direcció de Juan F. Plasencia, i amb el pasdoble Paco Soriano de Josep Miquel Martínez i l’obra lliure Alba Overture de Ferrer Ferran. Seguidament actuarà la Societat Musical Amics de la Música de Benifaraig amb la direcció de Jaume Castelló els quals interpretaran el pasdoble Amics de la Música de Carlos Valles Donate i l’obra lliure Perseus de Satoshi Yagisawa. La Lira Musical de Salem amb dirección d’Ernesto Micó tancarà aquesta quarta secció amb el pasdoble De Andalucía a Aragón de Jaime Texidor i l’obra lliure Highlights from chess de Johan de Meij.

Abans de lliurar els premis actuarà com a orquestra invitada la Gayano Women’s Band, de València amb la direcció de Rafael Vizcaíno.

Finalment, en sessió vespertina, tindrà lloc la primera secció d’aquesta 40 edició del Certamen de la Diputació de València amb bandes fins a 90 places i que hauran d’interpretar com a obra obligada Sicània de Rafael Talens.

>

El Centre Instructiu Musical de Benimaclet obrirà la secció sota la direcció d’Ildefonso Martos amb el pasdoble 13 de marzo de M. Belando i l’obra lliure Dance Movements de Philip Sparke. Li seguirà la Unió Musical de Carlet amb la direcció de Beatriz Fernández interpretaran el pasdoble Roberto Forés de Ferrer Ferran i l’obra lliure El Gaudir del Geni també de Ferrer Ferran. Es tancarà la secció i aquesta 40 edició del certamen amb la participació de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent sota la direcció de José Francisco Mira que interpretaran el pasdoble Laura 1994 de Ramón García i Soler i com obra lliure Extreme Make Over de Johan de Meij.

Mentre el jurat delibera actuarà l’Orquestra de la Unió Musical de Llíria amb direcció d’Ernesto Verdeguer, per concloure amb el lliurament dels premis.

Comparteix

Icona de pantalla completa