Benicarló ‘com a capital cultural del nord valencià’

Presenten el jurat dels I Premis Literaris Ciutat de Benicarló. La fita literària de l’any comptarà amb un jurat d’excel·lència
25 maig 2016 01:00h
Alícia Coscollano / Benicarló

Els I Premis Literaris Ciutat de Benicarló comptaran amb un jurat d’excel·lència. Aquest dimecres ha tingut lloc, a l’Ajuntament de Benicarló, la presentació oficial dels membres que formaran part del jurat que haurà de decidir qui són els guanyadors d’aquesta iniciativa internacional. Una proposta de nivell que situarà Benicarló en el mapa cultural no sols comarcal, autonòmic o estatal, sinó en el plànol literari internacional.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles; el regidor de Cultura, Josep Barberà, i el representant d’Onada edicions, Òscar París, eren els encarregats de desvetllar els noms, noms de prestigi sobradament contrastat dins dels àmbits d’actuació de les modalitats en les quals es mourà el premi.

Des d’Onada, París indicava que el jurat compta amb un nivell molt alt que segueix l'equilibri entre l'àmbit local i l'àmbit més internacional que marca els premis i que situarà Benicarló “com a capital cultural del nord valencià”.

Així, en la modalitat d’Àlbum Infantil Il·lustrat, que assolirà la seua tercera edició, el jurat estarà format per tres components. Un d’ells és Manuel Boix, artista valencià amb un reconeixement internacional en el camp de la pintura, l’escultura, la il·lustració o l’obra gràfica. Els altres integrants del jurat són Clara Berenguer Revert, llicenciada en Història de l’Art i especialitzada en l’estudi i divulgació de literatura infantil il·lustrada, i César Barceló Francés, llicenciat en Belles Arts i amb un postgrau d’Il·lustració. Ambdós són coautors de Quan xiula l’avi, el conte guanyador de l’anterior edició del Premi d’Àlbum il·lustrat.

Quant al I Premi de Divulgació Científica, el jurat estarà composat per Javier Fernández Panadero, llicenciat en Ciències Físiques i especialitzat en Telecomunicacions; el benicarlando Àngel Alberich, enginyer en Telecomunicació i amb un màster en Enginyeria Biomèdica, i Vicente Arán Redó, un altre científic benicarlando, investigador i científic de l’Institut de Química.

Respecte del I Premi de Narrativa Memorialística, els integrants del jurat són tres representants de nivell, com ara Francesc Viadel i Girbés, periodista, escriptor, doctor en Sociologia i professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna; Josep San Abdón, professor i crític literari, i Vicent Salvador i Liern, catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat Jaume I i membre del departament de Filologia i Cultura Europees.   
 
Premi Llibre Gastronòmic

Les modalitats per les quals està format el premi clouen amb el I Premi de Llibre Gastronòmic, que gaudirà d’un jurat, com en els altres casos, de reconeguda rellevància. Així, un dels membres serà Jaume Biarnés, cap de cuina de la Fundació Alícia, mentre que l’altre integrant serà Josep Sucarrats i Miró, periodista i director de la revista “Cuina”. En aquest modalitat, com indicava el regidor de Cultura, falta per confirmar la presència d’un tercer membre del jurat.
Fins ara, el premi ha tingut una bona acollida i ja s’han rebut exemplars originals, especialment en Memorialística, un apartat en el qual no hi ha molta oferta en aquest tipus de premis, com explicava Barberà.

A més, el regidor assenyalava que s’està treballant en el disseny del web vinculat als premis per tal que aquesta iniciativa compte, també, amb identitat corporativa. Barberà afirmava que “s’ha buscat l’excel·lència” en tots els àmbits relacionats amb els premis en les seus diverses modalitats.
 

 
Miralles, per la seua part, destacava la importància de la implicació i presència d’Onada Edicions com a part fonamental dels premis i remarcava l’alt nivell del jurat, que atorga qualitat a la iniciativa. L’alcaldessa també citava la repercussió mediàtica que fins ara ha tingut aquesta proposta internacional que també es va presentar al centre Octubre i de la qual s’han publicat referències en revistes especialitzades. A més, agraïa a les empreses col·laboradores la seua implicació en els premis, sobretot a la Fundació Caixa Benicarló, IFF, Ashland Chemical, Acció Cultural del País Valencià, la Universitat Jaume I i el Centre Integrat Públic de Formació Professional.

Finalment, cal remarcar que el jurat es reunirà el proper mes de juny, encontre que també servirà per tal d’organitzar xerrades i diferents activitats que tindran com a fil conductor els premis. Al llarg de l'estiu es durà a terme l'edició dels originals premiats i al mes de novembre tindrà lloc la gala literària i el lliurament de premis.


 
next