Diari La Veu del País Valencià
Cesar Sánchez evita aprovar l’informe que insta Calp a cedir aigua a Xaló i Llíber
RedactaVeu / Xaló

El punt 6 de l’ordre del dia de la junta general del Consorci d’Aigües de la Marina Alta celebrada el passat dia 24 apuntava: “Aprovació de l’informe elaborat per l’Àrea de Cicle Hídric de l’Excm Diputació d’Alacant, La Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Direcció General de l’Aigua de la Conselleria sobre la situació dels recursos hídrics i de la garantia de subministrament d’aigua en la Marina Alta. Alternatives de gestió i infraestructures proposades per a assegurar la satisfacció de les demandes”.

Segons fonts del grup parlamentari Compromís d’Alacant, aquest informe apuntava “clarament” que el poble del qual és alcalde el president de la Diputació, cedira de forma urgent els seus excedents d’aigua a Xaló i Llíber i incrementara el cabal de la seua planta dessaladora.

Tanmateix, tots els presents quedaren sorpresos quan el president de la Diputació, César Sánchez -“ferm defensor dels transvasaments a escala estatal”- va apuntar que el punt “no es podia aprovar” per “problemes en la documentació enviada” i finalment va vetar la votació i va dir que es tractava d’un punt “merament informatiu”.

“Censura i manipulació”

Compromís i PSPV han qüestionat el que s’ha qualificat com “un acte de censura als tècnics i manipulació al Consorci intolerable”.

Però la cosa encara, segons les mateixes fonts municipals, “va tenir un moment més surrealista” quan la comitiva del Partit Popular encapçalada pel president i el seu assessor de presidència, Juan Bautista Rosselló, amb l’excepció de l’alcalde de Murla (la Marina Alta), “abandonaren la reunió en el moment que els seus propis tècnics de Cicle Hídric anaven a fer exposició de l’esmentat informe”.

L’Ajuntament de Xaló recorda que la majoria dels càrrecs del PP que abandonaren la reunió cobraven per assistir al Consorci uns 500 euros en concepte de dietes.

Compromís denuncia que es tracta d’una “falta de respecte al treball del cicle hídric i en general a la comarca”. La regidora de Calp, sempre segons les mateixes fonts, “també va fer el buit a la presentació de l’informe, tot i que en la seua exposició va criticar el cicle hídric perquè segons ella “l’informe presenta errors”.

Així mateix, el president va proposar aprovar el mateix pressupost per al Consorci que ja va ser votat en contra al desembre i on el 47% són indemnitzacions d’assistència. També ha portat el mateix document d’estatuts sense consensuar. Cap dels dos punts s’ha aprovat ja que el PP no té majoria al consorci.

Un dels moments destacats de la reunió es va dur a terme quan el diputat i regidor Gerard Fullana va posat damunt la taula del president de la Diputació el mateix conveni que aquest va signar amb l’alcalde de Benissa i actual assessor de presidència el darrer mes d’agost i que incloïa el transvasament d’aigua que ara se li denega a Xaló i Llíber per part de Calp. “No m’han donat cap motiu pel qual Benissa podia tenir aquest acord fa només nou mesos i Xaló i Llíber no, és la política de sempre, entre amiguets”, ha destacat Fullana. Gerard Fullana ha reclamat la signatura del conveni en les properes 72 hores. El diputat de Compromís també ha anunciat que donarà la seua indemnització de la comissió.

Per la seu banda, l’alcalde de Llíber s’ha unit a la petició del municipi de Xaló i ha demanat al president de la Diputació que accedisca a la solidaritat hídrica.

11 anys d’una promesa incomplida

El president de la Mancomunitat de la Vall del Pop i alcalde de Xaló, Joan Miquel Garcés, ha recordat que “fa 11 anys que ens van prometre que la canonada que va a Calp seria la que garantiria l’aigua a tots els pobles del sud de la comarca, fa 11 anys que ens enganyen i Xaló i Llíber s’acosten als 2 anys sense aigua potable, és una vergonya”.

Comparteix

Icona de pantalla completa