Reobert un refugi de la Guerra Civil a l'antic mercat de Gandia

El regidor de Patrimoni anuncia que el seu departament treballa en la creació d'espais d'interpretació sobre la Guerra Civil
26 maig 2016 01:00h
Redactaveu / Gandia

L'Ajuntament de Gandia (la Safor) ha fet saber a través d'un comunicat que els treballs d’adequació de noves dependències municipals als baixos de l’antic mercat municipal han reobert un refugi de la Guerra Civil, del qual ja es tenia constància documental a l’Arxiu Històric de Gandia, gràcies a un estudi realitzat al 1991 pel Centre Excursionista de Gandia, Els Túnels del subsòl de Gandia, per encàrrec del Departament d’Urbanisme.

“Van recórrer més d’1 kilòmetre de passadissos. És, per tant, el treball més valuós que hi existeix de forma científica sobre els túnels. Hi ha molta literatura i llegendes sobre els passadissos de l’època borgiana o anteriors. De fet, és possible que durant la Guerra Civil es treballara sobre passadissos anteriors. Però allò que sí que està comprovat és que els refugis van ser bàsicament realitzats per presos del ban nacional, organitzats en brigades. Els bombardejos que van començar a partir del febrer de 1937 a Gandia i que van causar moltes víctimes van promoure tota una operació enorme conduïda per la Junta Local de Defensa Passiva per tal de protegir la població. Així, entre finals del 37 i, sobretot, l’any 38 es construirà la major part dels túnels”, segons ha indicat l’arxiver municipal, Jesús Alonso.

261 m de recorregut

El nom original del refugi és la Peixateria, ja que antigament s’hi trobava en aquesta ubicació una placeta amb l’anomenada Fonteta de Sant Francesc, on era la peixateria municipal, al costat del riu Serpis. L’entrada principal del refugi s’ubica en una obertura sobre la muralla medieval de la ciutat. Als tres metres es bifurca en dos ramals, anomenats de l’Ajuntament (el de l’esquerra) i de les Carmelites (el de la dreta). Les dimensions del refugi són: amplària mitjana, 1,20 metres; alçada mitjana 1,80 m; desnivell, -80 m; recorregut total 261 m.

Després de la Guerra Civil, aquest refugi va restar pràcticament abandonat, i cap a la dècada dels 60 va ser condicionat en els tres primers trams dels dos ramals de la Peixateria i reutilitzat com a cambra per a la maduració de plàtans durant la temporada estival per Elies Frasquet Gregori.

Curiosament, la mateixa setmana del redescobriment del refugi, un xicotet forat sobre el paviment de la plaça de la Vila (darrere de l’Ajuntament) va traure també a la llum part del passadís.

Xarxa d’espais d’interpretació

Ròdenas ha anunciat que el Servei d’Arquitectura i Patrimoni treballa des de fa 1 any amb Joan Cardona, l’arqueòleg municipal, al front, al voltant dels refugis. “L’objectiu és oferir xicotets espais d’interpretació per tal de mostrar el patrimoni, que no és molt antic, però forma part de la nostra memòria i poder explicar la nostra història més recent. Igualment, volem crear altres espais d’interpretació al voltant de les muralles de la ciutat, del dipòsit d’aigües de Beniopa, sobre l’arribada de l’aigua potable a Gandia, o de la llum a l’edifici de Peons Caminers”. Segons el regidor de Més Gandia, es crearia una xarxa de centres d’interpretació, vinculada als ja existents museus de la ciutat.

La Veu del País Valencià
 
next