‘Que Lucrezia Bori ens il·lumine al llarg d’aquesta nova temporada’ de les Arts

Vicent Marzà sobre la nova temporada: ‘Volem no només que la gent vinga, sinó que les Arts vaja a la gent’
27 maig 2016 01:00h
Sixto Ferrero / València

S’havia fet esperar. Els principals centres operístics i simfònics europeus i estatals ja havien anunciat la seua programació de 2016-2017. Hui mateix ho ha fet el Palau de les Arts amb el suport i implicació del conseller Vicent Marzà i de l’intendent-director artístic Davide Livermore.

Una musa, la soprano valenciana Lucrezia Bori, “més coneguda internacionalment que a casa”, han puntualitzat tant Marzà com Livermore, serà la imatge que acompanyarà la propera temporada. Igualment s’ha manifestat l’intendent en concloure la presentació i oferir totes les dades “en què, la nostra musa, Lucrezia Bori, ens il·lumine en aquesta nova temporada”. La icona per al nou curs és un disseny de l’artista valencià Pepe Moreno i conté una simbologia inamovible com el rat penat i d’altres que canviaran segons l’activitat.

Abans, el conseller ha revelat alguns punts importants, sempre prenent com a punt de referència el Pla Estratègic Cultural, ja que “aquesta és una programació pròxima a la ciutadania”, exemplifica un “nou discurs cultural” i prova d’això és “l’augment d’activitats”, fins a 220 sessions ha comptabilitzat Marzà, però també “descobrirem espais, s’augmentarà l’accés a nous públics, com ara als més menuts, i es mantindrà la política de preus populars”. Tot perquè “volem no només que la gent vinga, sinó que les Arts vaja a la gent”, ha dit pensant en el camió que, “si acaba de tancar-se”, voltarà pels pobles i comarques portant títols d’òpera i muntatges ex professo per veure’ls dalt d’un camió “que s’obrirà”.


Pretemporada “a preus populars”

L’any començarà amb la pretemporada, l’1 d’octubre, amb L’elisir d’amore de Donizzetti, que comptarà amb la direcció musical de Keri-Lynn Wilson, la primera directora que portarà endavant un projecte operístic a les Arts. La pretemporada, que comptarà amb preus populars, contempla un concert monogràfic de Vivaldi, Gloria e Imeneo amb Biondi; El Gato Montés de Manuel Penella; Cantúria Cantada de Carles Santos, que passarà per les Arts per primera vegada en la història del coliseu, un concert líric amb veus del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo, i l’opció d’adquirir un lloc per veure La Traviata de Verdi, tot i que formarà part de la temporada regular.

Temporada d’italians, barroc i contemporanis

La temporada d’òpera començarà el 10 de desembre amb I vespri siciliani de Verdi amb Abbado en la direcció musical, on tornarà Gregory Kunde. Seguirà, el 8 de gener de 2017, Philemon und Baucis de Haydn, una òpera per a titelles. En febrer, a partir del dia 9, tornarà Plácido Domingo com a Germont de La Traviata de Verdi. El 26 de març, tindrem la primera nova producció de les Arts, Lucrezia Borgia de Donizetti, on hi apareixerà la valenciana Silvia Tro Santafé com a Orsini.


Maig i juny seran dos mesos de contemporaneïtat amb Werther de Jules Massenet, una coproducció amb l’Opera de Monte-Carlo i baix la direcció musical de Henrik Nánási, mentre que, partir del 20 i el 2 de juny, es veurà una nova producció de les Arts, The Turn of the Screw de Benjamin Britten, novament amb la direcció musical de Christopher Franklin, qui enguany ha dirigit l’estrena de Café Kafka i l’espectacle Joana d’Arc en la foguera.

El 15 de juny, Fabio Biondi proposa una nova raresa com és Piramo e Tisbe de Hasse, un concert-espectacle. A partir del 23, conclourà la temporada amb Tancredi de Rossini.

Altres activitats de les quals podrem gaudir seran la jornada de portes obertes del 25 de setembre; el concert del Cor de la Generalitat, que oferirà la Missa Papae Marcelli de Palestrina, i un concert simfònic dirigit per G. Pehlivanian, Mural-Das Lied vonder Erde, on hi actuarà G. Kunde i que comptarà amb l’estrena de Mural, un encàrrec al compositor valencià Francisco Coll, junt amb Mahler. També es farà Israel en Egipte de Händel i la Nit a les Arts, així com un programa didàctic molt més extens que en temporades anteriors. La temporada també comptarà amb un ballet, el títol genèric del qual serà El sombrero de tres picos i que consistirà en un recital amb roger Vignoles.


Novetats de la Temporada: un camió amb òpera!

Tot i que el projecte està envasat, encara no està del tot tancat, ha explicat Davide Livermore. Tanmateix, el concepte del camió que conté una representació operística que pot veure’s en el moment en què aquest s’obri, està aprovat per la conselleria i cal saber els pobles que s’apuntaran a aquest engrescador projecte de les Arts que volarà amb la representació de Bastien und Bastienne de Mozart.

Mozart Nacht und Tag, és a dir, Mozart de Nit i de Dia, serà una jornada per “fer comunitat, menjar, xarrar i gaudir de Mozart aprofitant l’efemèride de l’aniversari”, ja que en el mateix sentit també hi haurà un cicle de cambra a un nou espai, Los Toros.
 

 
Altra de les grans novetats és dur l’orquestra fora del seu espai habitual. En eixe sentit, Davide Livemore a apuntat que “s’està parlant de fer una temporada simfònica a l’Auditori de Castelló de la Plana, però també ho portarem a Alacant” i, encara que està treballant-se, “tot sembla que amb actitud es farà”.

Finalment, Livermore, preguntat per la premsa, ha revelat el pressupost per a aquesta temporada: “3’8 milions d’euros”. Aquesta xifra representa que enguany és “el primer any que el pressupost no baixa”, encara que, com ha apuntat Marzà, “cal la implicació del Ministeri, a qui vam passar un balanç i del qual encara no hem rebut resposta”. També s’està treballant per dur a terme diferents aules taller amb empreses que vulguen implicar-se amb el Palau de les Arts. 
 
 
 
next