Diari La Veu del País Valencià
La secessionista RACV aprova la declaració amb l’AVL amb el vot de qualitat del ‘decà’

Europa Press / València.

La junta directiva de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) ha aprovat -en una ajustada votació que s’ha decidit pel vot de qualitat a favor del degà de l’entitat, Federico Martínez Roda- vla declaració conjunta amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) en la qual s’expressa la voluntat de propiciar, a través de grups de treball conjunt, la “cooperació efectiva” entre ambdues entitats amb l’objectiu d’”anar superant conflictes que en res han beneficiat l’ús social del valencià”.

En la votació, el document -que va ser aprovat divendres passat pel ple de l’AVL- ha rebut 17 vots a favor, altres 17 en contra i un de nul, per la qual cosa finalment ha tirat endavant amb el vot del degà, favorable a l’acord.

El mateix Martínez Roda ha explicat als mitjans de comunicació al final de la sessió el seu desig que aquest pas “servisca perquè la RACV isca de les pàgines de política i entre en les de ciència i cultura”. Igualment, ha asseverat que treballarà perquè aquesta resolució no cree “fractura” i ha defensat que la Real Acadèmia “no pot ser un òrgan polític o l’última rereguarda d’uns partits polítics pràcticament inexistents o sense rellevància política”. “Que ens deixen tranquils”, ha instat.

Per la seua banda, al voltant d’una vintena de persones de diverses entitats han protestat a les portes de la seu de la RACV per aquest acord amb senyeres, crits de ‘Degà, dimissió!’ i pancartes amb missatges com ‘No hi ha pacte polític que puga amagar la veritat (No hi ha pacte polític que puga amagar la veritat).

Fins i tot, s’ha produït algun moment de tensió quan el grup ha intentat accedir a l’edifici al crit de ‘Llengua valenciana, mai catalana (Llengua valenciana, mai catalana)’, encara que no s’han registrat incidents de gravetat.

Comparteix

Icona de pantalla completa