Diari La Veu del País Valencià
‘El Govern de Camps telefonava els mitjans perquè no es cobriren les protestes de l’AVM3J’

RedactaVeu / EP / València.

El periodista Vicente Martínez Useros ha assegurat aquest dilluns que membres del Consell de Francisco Camps telefonaven a les redaccions dels mitjans de comunicació els dies 3 de cada mes amb “cert interès” perquè les concentracions que l’Associació de Víctimes del Metro del 3 de Juliol (AVM3J) celebrava en la plaça de la Verge no es cobriren.

Martínez Useros ha comparegut aquest dilluns en la comissió de les Corts que investiga l’accident de la línia 1 del metro de València, que va tindre lloc el 3 de juliol de 2006 i en el qual van morir 43 persones i d’altres 47 van resultar ferides.

Aquest periodista era, en 2006, cap de la redacció de la delegació valenciana d’El Mundo, periòdic que en 2012 va publicar que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) havia contractat en 2006 els serveis de la consultora HM Sanchis per “alliçonar” els tècnics que havien de comparèixer en les Corts en la primera comissió que es va celebrar sobre l’accident i que, així, tots defensaren que l’ocorregut en la línia 1 havia sigut un “accident inevitable”.

El redactor ha dit que el seu mitjà va desvetllar “la pantomima: als tècnics de Metrovalencia se’ls alliçonava amb preguntes i respostes concretes”, la qual cosa, ha dit, suposa “cuinar les preguntes i preparar la comissió perquè la societat escoltara no la veritat, sinó la veritat que consensuaven amb la direcció de FGV”. El periodista també ha indicat que va haver-hi “premis i càstigs” en FGV després de l’accident. D’una banda, ha indicat, van nomenar directius i “van pujar els sous molt” i, per una altra, va haver-hi acomiadaments.

Durant la seua intervenció, ha assenyalat que els membres del Consell del PP “tenien les funcions un poc repartides”, de manera que “hi havia membres –del Govern valencià del PP- que cridaven a uns mitjans i uns altres que cridaven a uns altres”, i ha manifestat que en el cas d’El Mundo qui telefonava era el vicepresident del Consell, Vicente Rambla.

“Ens telefonaven a la redacció el dies, mesos i anys següents a l’accident donant-nos recomanacions”

Martínez Useros ha dit, en la seua compareixença, que membres de l’administració valenciana van telefonar a la redacció “els dies següents, els mesos següents i els anys següents” a l’accident per parlar d’aquest tema i ha puntualitzat que no es donaven “consignes”, sinó que eren “converses cordials sobre la línia editorial, o qüestionant-la o fent recomanacions”.

També ha assenyalat que membres del Consell telefonaven els dies 3 de cada mes amb “cert interès perquè les manifestacions de les víctimes no es cobriren”.

Així mateix, ha dit que li consta que l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, i altres membres del seu Govern estaven “molt enfadats amb El Mundo, perquè albergaven l’esperança que fóra un periòdic amic”.

Canal 9

Respecte de Canal 9, ha dit que “el 90 per cent de les informacions que publicàvem els mitjans de comunicació –sobre l’accident– no existien” en la televisió pública valenciana.

A més, ha criticat, en un altre moment de la seua intervenció, que Televisió Valenciana, malgrat ser una televisió pública i en la qual hi havia “moltes persones treballant”, moltes vegades obria “amb el temps, la pluja o successos per a evitar parlar dels problemes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa