Lluís Motes demana perdó per la cobertura 'francament millorable' de l’accident de metro

Dilueix les seues responsabilitats sobre les decisions de cobertura de l’accident i assenyala que el criteri de la direcció va ser el de no crear alarma social
30 maig 2016 01:00h
Lluís Motes.
ACN / València
 
L’excap d’informatius de Canal 9, Lluís Motes, ha demanat aquest dilluns perdó a les famílies de les víctimes de l’accident del metro de València de l’any 2006, en el qual van morir 43 persones. Motes ha iniciat la seua compareixença davant la comissió d’investigació a les Corts Valencianes demanant perdó a les famílies “perquè no vam ser els millors, no vam fer el millor treball” i ha reconegut que la informació que es va donar sobre la tragèdia és “francament millorable”, però en cap cas “malintencionada” ni “indigna”. 
 
L’excap d’informatius ha dit que van ser dies intensos i de negociacions, ha diluït la seua responsabilitat sobre les decisions de cobertura de l’accident i ha assenyalat que el criteri de la direcció va ser el de no crear alarma social.
 
També, en l’inici de la intervenció, Motes ha advertit que no anava a consentir per part dels portaveus dels grups parlamentaris “lliçons de periodisme”, com tampoc ell anava a donar lliçons de política. 
 
“La pitjor tortura”
 
L’excap d’informatius ha descrit l’accident com el pitjor moment que ha viscut en 24 anys de professió i ha afegit que ser cap d’informatius d’una televisió pública és “la pitjor tortura”. Motes ha indicat que van ser dies intensos i desagradables, de tensions internes i ha dit que s’equivoca qui pense “que el director d’informatius té un poder omnímode sobre els continguts” i ha insinuat que va ser cessat del seu càrrec dos mesos després, “producte d’aquella crisi”. 
 
L’exresponsable dels informatius de Canal 9 ha descrit les informacions per minuts d’aquell dia i ha dit que el problema va ser la manca d’informació i que, en una televisió pública, “la versió oficial és l’única on et pots agafar”. Motes ha dit que no va poder donar veu a les víctimes i les seues concentracions perquè, quan es van produir, ell ja estava cessat. “Les noticies tenen fases, la primera és la dels fets, després la del dol i després la de les versions i en la de les versions jo ja no estava”, ha dit. 
 
No alarmar la població
 
Lluís Motes ha dit que el criteri de cobertura per part de la direcció en tot moment va ser “no alarmar la població”, però que ell hauria dedicat més espai. En tot cas, ha negat manipulació i ha dit que sempre explicaven el que se sabia. Amb tot, ha reconegut que “una televisió pública es troba molt mediatitzada pel poder polític, ací i en qualsevol lloc”. 
 
next