Diari La Veu del País Valencià
Plataforma Valencianista i Som Valencians disconformes amb l’acord AVL-RACV
EP / València

Plataforma Valencianista (PLV) i Som Valencians han qualificat de “vergonyosa i molt trista”, a més de “tongo”, l’aprovació, per part de la junta directiva de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) –en un ajustada votació que s’ha decidit pel vot de qualitat a favor del degà de l’entitat, Federico Martínez Roda—de la declaració conjunta amb la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), en la qual s’expressa la voluntat de propiciar la “cooperació efectiva” entre ambdues.

L’associació Plataforma Valencianista considera que és “vergonyós i molt trist per a tots observar com s’ha hagut de tirar endavant aquesta moció amb el vot dels polítics presents en la sala” i que després d’aconseguir l’empat “haja hagut de ser el vot doble del degà el que decante la balança per la capitulació de la RACV davant l’AVL”.

Es podria haver impedit que prosperara la moció

PLV sol·licitarà als acadèmics que impugnen la decisió de l’assemblea, ja que no han comptabilitzat el vot en contra d’un acadèmic que es trobava absent per causes de força major. “Aquest vot hauria impedit que prosperara la moció”.

Llevar del mig una institució quasi centenària

Per la seua banda, el president de Som Valencians, Joan Ignaci Culla, afirma que “la votació no és legítima ni ha de ser presa en consideració, com tampoc és legítima l’AVL“. A més, considera que “aquestes accions que hui afloren formen part d’una estratègia que porta dècades forjant-se i que, ara, en ple 2016, vol llevar del mig una institució quasi centenària, emblema de l’intel·lectualisme valencià” com la RACV.

Han lamentat el “tongo de la votació de la Junta General de la RACV, en la qual els vots a favor dels representants de Compromís i Podem no han pogut impedir el ‘no’ rotund dels acadèmics” i ha recalcat que “s’ha necessitat el vot de gràcia del degà per fer callar les veus de l’acadèmia”.

“Acceptar l’AVL és acceptar la negació de la identitat valenciana, una mofa més a la forma de ser d’un poble”, ha indicat Culla, per a qui “l’excusa d’aconseguir la ‘pau lingüística’ per part del degà no és més que posar preu, via subvencions, a la llengua valenciana”. Al seu judici, aquest “passarà a la història per ser el degà de la RACV que va haver de proveir-se de polítics catalanistes per aconseguir lliurar una institució històrica als qui reneguen, suplanten i es burlen de la llengua valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa