Diari La Veu del País Valencià
Els Socarrats de Vila-real obrin el debat al voltant del patrimoni arquitectònic i rural
RedactaVeu / Vila-real

L’Associació Cultual Socarrats de Vila-real ha anunciat el seguit d’activitats que centraran la seua acció per als següents mesos. Així, dijous dia 2 de juny a les 19.30h al local de l’Associació tindrà lloc la primera d’aquestes activitats destinades a debatre al voltant del patrimoni arquitectònic i rural. Amb una Taula oberta que comptarà amb l’historiador Antoni Pitarch i els arquitectes Javier Batalla, Víctor Pesudo i Jaime Prior, President del Col·legi d’Arquitectes de Castelló, debatran al voltant de “La plaça del mercat: un espai de futur”.

Per a estimular aquest debat i convidar a la reflexió dels valors que atresora i de les possibilitats que pot generar com a espai de convivència, o de revalorització del nostre patrimoni arquitectònic i històric, entre altres, l’Associació Cultural Socarrats impulsa aquesta activitat en la qual participaran diversos experts per a oferir la seua particular visió de les possibilitats que ofereix aquesta cèntrica plaça.

Un espai, el del mercat central, “que ha tingut al llarg de la història diversos usos”, expliquen a mode de preàmbul. Ja que “ha estat cementiri; una part, ha sigut escola, i després jutjat, i fins a mitjans dels anys setanta del segle passat, una edificació lleugera d’estructura de ferro contornejada per casetes, constituïa el mercat. Aquesta va donar pas a la construcció actual, de la qual, fa pocs mesos l’Ajuntament va enderrocar una part per a oferir una millor visió de l’església arxiprestal.

“No hi ha cap dubte que l’espai que ocupa el mercat és, per les seues dimensions i ubicació, un dels pocs disponibles al centre històric que poden contribuir a la revitalització d’aquesta zona de la ciutat. A més, té uns valors històrics importants: a la banda est s’hi troben les muralles medievals i al sud l’església, dos construccions de gran valor, catalogades com a bé d’interés cultural”. Per tot això, “sembla evident que més prompte que tard caldrà abordar la remodelació d’aquest espai; posar-lo en valor, tant des de la vessant històrica com social, econòmica i urbanística. Potser ara no és el moment de mamprendre obres, però sí el de planificar el que es pot fer en un futur no molt llunyà. I caldrà fer-ho amb la participació de la ciutadania i de tots els agents implicats, com ara els comerciants del mercat i dels voltants, de les associacions de veïns, etc.”.

Comparteix

Icona de pantalla completa