Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Llauradors del PV critica la nova pròrroga del veto de Rússia
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors del País Valencià critica que el Govern rus haja decidit prorrogar fins a finals de 2017 el tancament de les seues fronteres als productes agraris europeus i també “lamenta” la “falta de mires dels nostres governants comunitaris” per a desbloquejar la situació. La normativa encara no ha sigut aprovada, però ja l’ha anunciat l’executiu rus.

La Unió denuncia que “una vegada més una qüestió política, aliena totalment a l’agricultura, passa factura als llauradors i ramaders” del País Valencià, i demanda als governants comunitaris que revertisquen aquesta situació que “perjudica enormement” el sector agrari.

Segons la Unió, els països del Magrib, per exemple, “s’han aprofitat d’aquest bloqueig que es va iniciar ja fa quasi dos anys i han ampliat la seua presència comercial en el mercat rus, fonamentalment amb fruites i verdures que substitueixen les nostres, i indirectament també en la resta dels mercats europeus”.

Aquesta organització professional agrària anuncia que “pressionarà” el Govern espanyol perquè defense a Brussel·les l’ampliació de la llista dels productes agrícoles perquè el cultiu de la magrana entre dins del paquet d’ajudes i que es produïsca també un canvi en el sistema de les ajudes perquè arribe directament al llaurador afectat.

En principi el reglament comunitari que gestiona les ajudes per a compensar aquest bloqueig finalitza la seua vigència el pròxim 30 de juny i sembla, segons les esmentades fonts, “que es pretén introduir algun aspecte perjudicial com és la reducció en un 70% del contingent assignat a cada grup de cultius”. Amb aquesta reducció del tonatge, els contingents per a l’Estat espanyol, pel que fa a alguns cultius, quedarien en 16.600 tones per a cítrics, 6.900 t per a hortalisses, 6.900 t per a bresquilla i nectarina i 1.500 tones per a altres fruites. D’altra banda cal assenyalar que s’inclouen el caqui i la cirera.

La Comissió Europea argumenta la seua decisió per a reduir els contingents en el fet que els diferents operadors ja han trobat altres mercats alternatius, però La Unió creu que obeeix més a un problema de retallada de pressupost que perjudicarà encara més si cap els llauradors valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa