‘Alè de taronja sencera’ de Cesc Freixas, un poemari compromès. Vídeo

1 juny 2016 01:00h

Mariola Nos / Vinaròs.

Cesk Freixas (Sant Pere de Riudebitlles, 1984) va iniciar la seva activitat com a cantautor el 2004. Des d'aleshores, i fins al dia d'avui, ha editat cinc treballs discogràfics. El febrer de 2015 va guanyar el Premi Disc Català de l'Any que organitza l'emissora Ràdio 4, guardó aconseguit mitjançant la votació popular, que va considerar el seu últim disc Protesta com el millor disc en català del 2014. Recentment, a la primavera de 2016, Cesk Freixas ha publicat el seu segon llibre, Alè de taronja sencera, un recull de poemes editat per la cooperativa editorial Tigre de Paper amb pròleg de Roc Casagran.

Un Alè de taronja sencera que metafòricament és un al·legat a l'alliberament, a la reivindicació de la individualitat,  personal (trencant amb la idea de l'amor romàntic, en tant que necessitat de ser complementats per "la mitjana taronja") i de país. Un país sencer amb una mateixa cultura, història i llengua.

Cesk ens parla en els seus poemes del subjecte polític de ple dret, sent el principi de la llibertat, la suma d'individualitats que és el que ens dóna la força. El primer estadi dels grans canvis, de tota revolució, és la persona mateixa, per poder buscar, a partir d'aquí, la complicitat i la cooperativitat.

Entenent la poesia com un acte natural, s'apropa a ella d'una manera humil i senzilla, tal com ell és.
 
Punt de partida
 
Al llarg de la història,
la cançó d'autor
ha tingut
els seus alts
i els seus baixos.
Jo,
sense cap mena de dubte,
sóc dels segons.
 
next