Diari La Veu del País Valencià
Les Bèsties del foc envaeixen Castelló de la Plana aquest dissabte
RedactaVeu / Castelló de la Plana

Aquest dissabte 4 de juny tindrà lloc la XVII Trobada de Bèsties del foc a la plaça Major de Castelló de la Plana (la Plana Alta). Entre les 17h i les 21h una de les tradicions més ancestrals dels pobles de la mediterrània, el foc, envairà la vila amb música a càrrec dels dolçainers i tabaleters del Grau i amb balls i danses que convertiran Castelló de la Plana en la capital de les bèsties.

Així, a través de diverses activitats, la trobada comptarà amb les danses i balls dels Gegants de l’Alcora, els Gegants d’Onda, els Grup Folklòric Els Millars amb el Ball de la Moma i els Momos, el Voltor, la Voltora i els Voltorets de la Bisbal de l’Empordà, els Dracs de Cornellà, els Dracs, la Víbria i el Bestiari Infantil de Castelló de Botafocs, el Sexot de Sant Cugat Ses Garrigues, la Víbria del Vendrell, els Cavallets de Castelló, el Drac i la Gralla de Granollers i el Pollastre del Prat de Llobregat.

Un total de 12 grups i entitats ompliran Castelló de pólvora, foc, música, cultura on els Dracs, la Víbria i el Bestiari Infantil de Castelló de Botafocs exerciran d’amfitrions de la trobada que començarà a les 16.30 amb l’arribada de les entitats i la ‘plantada’ del ‘bestiari’.

La ciutadania podrà passejar entre les figures i gaudir de les peculiaritats de cadascuna d’elles. A partir de les 17.15 hores tindrà lloc la Mostra de Cultura Popular en la qual gegants, cavallets, dansaires, dolçainers i la percussió realitzaran una xicoteta mostra de la nostra cultura.

A les 18.15 hores començarà la ‘Tabalada infernal’, amb la participació dels músics de percussió del bestiari, que seguirà amb una desfilada a les 18.30 amb la participació de totes les entitats que recorrerà els carrers Vera, Gasset, Porta del Sol, Enmig, Antonio Maura, Governador, Arxipreste Balaguer i finalitzarà de nou en la plaça Major.

A partir de les 19.30 els gegants, la Moma i els Momos, els cavallets i la resta d’entitats realitzaran els balls del bestiari davant de l’Ajuntament, primer sense pirotècnia i després realitzaran enceses amb material pirotècnic tant individuals com col·lectives. Finalment, a les 21.15 tindrà lloc la clausura de la jornada amb una rematada pirotècnica de gran espectacularitat.

Ramón Aumedes creador de Bèsties

La majoria de les figures que participaran en aquesta XVII Trobada de Bèsties del Foc han sigut construïdes per Ramón Aumedes, un home dedicat al món artístic i de la cultura popular que ha construït al llarg de la seua carrera més de 30 figures de bestiari, més de 50 cabuts, 150 gegants i altres treballs artístics en un llarg centenar de localitats de tot el món.

Per això, el Museu Etnològic de Castelló de la Plana acollirà una exposició amb alguna de les seues peces que romandrà visitable del 3 al 30 de juny.

Comparteix

Icona de pantalla completa