La creativitat literària femenina acapara bona part dels Premis Ficcions de l’AMIC

Les tres guanyadores territorials provenen d’instituts públics d’Elx, Vinaròs i Almussafes
1 juny 2016 01:00h
Sixto Ferrero / València

El Centre de Cultura Contemporània, l’Octubre, va acollir ahir l’acte de lliurament dels Premis Ficcions, organitzat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i que aquesta 8a edició ha comptat amb un autèntic rècord de participació. El concurs, com vam informar fa uns dies, està adreçat a alumnes amb una edat compresa entre els 13 i els 17 anys, és a dir que estiguen cursant l’ESO i batxiller i l’únic requeriment previ és que els relats, amb tres capítols que han d’anar pujant a una plataforma d’Internet, han d’estar escrits en català tal com ens va relatar Josep Ritort, director gerent de l’AMIC.

La d’ahir fou la 3a edició en què participaven alumnes d’arreu del País Valencià, i a la final n’havien arribat 32 alumnes organitzats en 25 grups (d’un, dos o tres persones). El mateix Ritort en els preàmbuls va agrair l’Octubre que acollira el que representava Ficcions, l’aventura de crear històries, “una festa de la creativitat col·lectiva”. Igualment, Josep Ritort va agrair la presència de la Direcció general de política lingüística que no defugí la fita per palesar el suport per part de l’administració envers tot allò que “treballe per potenciar l’ús del valencià, i molt més si són en àmbits com l’educatiu i en aquestes edats” com declarava posteriorment a La Veu i que, paral·lelament aplaudien la iniciativa d’AMIC i la tasca de divulgació així com la força dels mitjans digitals davant uns creadors “que són el nostre futur”. Així, la Direcció general de política lingüística de la GVA s’uneix a les direccions generals dels altres territoris que fa anys s’havien afegit al projecte literari proposat per l’AMIC.


Centre de Cultura Contemporània Octubre (València).

Com apareix Ficcions?

Josep Ritort recordava que “aquest concurs va nàixer a partir d’una demanda del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, qui deia que la gent jove a partir de 13-14 anys deixa de llegir llibres i, nosaltres que coneixem aquest entorn sabem que hi ha una part que sí continua llegint, i per aquesta raó se’ns va acudir crear ara fa 10 anys un concurs adreçat a aquesta edat”.

Ficcions pretén treballar per les habilitats del futur: llegir, escriure..., i per exemple, “fa 10-12 anys quan encara Facebook, Twitter no existien vam pensar que s’havia de fer per internet, en xarxa, que podia escriure’s a vàries mans i que havia de fer per capítols... l’èxit va ser que des del primer dia milers d’estudiants de secundària hi participen”.


“Internet no té fronteres”, emfatitza Ritort, de fet, continua, “la primera vegada que es va fer a Catalunya també vam enviar correus a altres llocs i un dels classificats, que quasi guanyen, fou un grup de Ciutadella (Menorca). Llavors ací vam veure que havia de ser un concurs sense fronteres, és a dir, que és l’àmbit lingüístic català, però, si hi hagués un grup de Shanghai que escrigués en català també podrien participar”.

L’organització proposa un paràgraf d’una novel·la original en català, per començar la creació que ha d’inspirar els lletraferits a escriure els capítols que aniran pujant a Internet.

Els Guanyadors de Ficcions

Finalitzat el procés hi ha diversos premis. Primer els finalistes, que en cas del País Valencià n’eren 32 alumnes i que comptant tots els territoris de parla catalana se’n comptabilitzaven 98. D’aquests finalistes valencians, hi havia diverses categories: Un premi per votació popular que recaigué en el grup GANOMAR, integrat per Gabriel Magaña, Noelia Moreno i Martín Magaña tots tres del Col·legi Chiner Villaroya de València.
 

Imma Àngels, Maria Oreto i Josep Ritort.
 
El Premi al Millor professor, aquell més encoratjador envers la literatura guardonà la professora Maria Oreto, professora de l’IES Vicente Gandia de Castelló de la Ribera.

Els premis territorials guardonaren les tres millors creadores de les demarcacions de Castelló de la Plana, València i Alacant:  Maria Querol de l’IES José Vilaplana de Vinaròs, Mireia Bort de l’IES Almussafes d’Almussafes i Irene Hernández de l’IES Victòria Kent d’Elx.

“Tinc molta il·lusió per haver guanyar el premi perquè sempre m’ha agradat escriure. Quan vaig veure l’oportunitat de presentar-me ho vaig fer, sense pensar que mai podria guanyar”, explicava Mireia Bort instants després d’haver estat guardonada amb el Premi Ficcions del País València. “El fet d’haver sigut finalista significa que a la gent li agrada el que escric i això em motiva molt més”, continuava la futura escriptora d’Almussafes, ja que de fet “una opció que em plantege seria intentar dedicar-me a l’escriptura”, conclogué.


Imma Àngels i Josep Ritort entre les tres guanyadores territorials.

Amb fotografies dels finalistes, salutacions i visites a la Llibreria de l’Octubre, un bon gruix del “futur creatiu” del país posava punt i final a un acte carregat d’il·lusions i estima per la literatura. La llàstima és que “el fet que no hi hagi una televisió pública al País Valencià fa que per exemple, els guanyadors dels premis Ficcions no surtin a cap tele”, ens indicava Ritort.


Imma Àngels, Mireia Bort i Josep Ritort.
 
 
 
next