Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià a la cua de l’Estat espanyol en exhumació de fosses

En comparació amb altres comunitats autònomes, el País Valencià es troba a la cua pel que fa a exhumacions de fosses de la Guerra Civil. El Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica alerta que encara hi ha més de 10.000 represaliats enterrats en 299 fosses comunes. Per això, aquest grup ha entregat a la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques un estudi en el qual es detalla el nombre de fosses comptabilitzades, fins a aquests moments, al País Valencià.

De moment, segons denuncia aquesta entitat, només s’han recuperat 43 cossos. El seu president assegura que “la majoria de represaliats del bàndol franquista es van treure de les fosses per traslladar-los al Valle de los Caídos”. En canvi, els republicans continuen enterrats.

D’altra banda, l’arqueòleg que ha dut a terme l’estudi, Miguel Mezquida, espera que el nou Executiu valencià mostri més “sensibilitat” per aquest tema, a diferència dels anteriors governs populars per recuperar la memòria històrica. Alhora, explica que al País Valencià només s’han fet 11 intervencions en fosses comunes i, en canvi, aquest nombre és més elevat en la resta de comunitats autònomes espanyoles -17 a Catalunya, 30 al País Basc, 153 a Castella i Lleó o 40 a Andalusia-.

Notícia publicada en Racó Català.

Comparteix

Icona de pantalla completa