Diari La Veu del País Valencià
Quasi el 100% dels xiquets de 3 anys aniran a centres escollits per les famílies
RedactaVeu / València

Hui, 2 de juny, es publiquen les llistes provisionals d’admesos als centres educatius sostinguts amb fons públics d’Infantil i de Primària. La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, després de baremar totes les sol·licituds d’admissió de les famílies per als centres sostinguts amb fons públics, ha pogut comprovar com el 97,1% dels xiquets han estat admesos en els centres que havien escollit les famílies en la sol·licitud presentada.

En concret, la xifra és d’un 87,2% d’admesos en primera opció; un 93%, si sumem la primera i la segona i, fins al 97,1%, comptant totes les sol·licituds presentades. El 2,9% restant, que no han aconseguit la plaça demanada, només ha marcat una o dues opcions en la sol·licitud i serà cada consell d’escolarització municipal qui els reubicarà.

A les comarques de la demarcació d’Alacant, el percentatge d’admesos en la primera opció a Infantil de 3 anys ha estat del 90,1% i, comptant el global de la primera i la segona opció de centres preferits, el percentatge apuja al 96,7%. A les comarques de la demarcació de Castelló, el resultat és del 86% i la suma de la primera i la segona opció apuja al 92,3%. En el cas de les comarques de la demarcació de València, en un 85%, les famílies tenen plaça en la primera opció de centre escollit i, en un 90,8%, si sumem la primera i la segona opció.

“El procés d’admissió d’enguany ha millorat la llibertat de les famílies per escollir els centres on es volien matricular, gràcies a la baremació de totes les opcions especificades en la sol·licitud. Els auguris interessats d’alguna gent, que afirmaren sense cap vergonya que seria l’Administració la que escolliria els centres de cada xiquet, han quedat en absolut ridícul: hem garantit per a les famílies la llibertat d’elecció de centre d’una manera rigorosa i transparent”, ha assenyalat el conseller Marzà.

La baremació de cada sol·licitud l’ha realitzada de forma automàtica un programa informàtic “per garantir la transparència i l’eficàcia de la baremació final”. A més, la puntuació per realitzar la baremació “ha atès criteris objectius per garantir la igualtat d’oportunitats sense permetre que els centres atorgaren punts subjectius que no atenien cap criteri de rigor”, han explicat des de la Conselleria. I, en aquest sentit, “un altre element que ha modificat substancialment el procés d’admissió ha estat la baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Tenint en compte que hi havia menys places per unitat, es podria haver ressentit el percentatge d’admissions de les sol·licituds”.

Augment de sol·licituds

La Conselleria d’Educació ha comprovat que s’han realitzat 115.415 sol·licituds per ordre de preferència en Infantil de 3 anys, la qual cosa suposa un 26% més que l’any passat, on el recompte se situa en 91.579 sol·licituds. Aquesta xifra cobra encara més força si tenim en compte que hi havia un 3,5% menys de xiquets de 3 anys per matricular a causa del descens de la natalitat.

“Això demostra clarament que, per primera vegada, les famílies valencianes han triat els centres que volien per ordre de preferència per als seus fills i no els centres als quals creien que tenien opcions de matricular-los”, ha dit el conseller Vicent Marzà i ha afegit: “Per tant, per primera vegada, hem assegurat que les famílies triaren tranquil·lament en igualtat d’oportunitats per a tothom i el resultat ha estat excel·lent, d’un 97%”.

Per demarcacions, el percentatge de les opcions sol·licitades ha estat, a Alacant, amb un augment respecte a 2015, del 21%, amb 38.942 sol·licituds; a Castelló, del 26%, amb un total de 15.980 sol·licituds més i, a València, un increment del 29,5%, amb una xifra de 60.493 sol·licituds en Infantil de 3 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa