Política Lingüística celebra una reunió ‘històrica’ per fomentar l’ús del valencià

La direcció general ha reunit ajuntaments i diputacions després de més de trenta anys
3 juny 2016 01:00h
RedactaVeu / València

Així ho destacava la Conselleria a mitjan matí a les xarxes: com una “cita històrica”. Després de més de 30 anys, la Direcció General de Política Lingüística, encapçalada per Rubén Trenzano, ha convocat els ajuntaments representants de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i les diputacions per coordinar esforços en matèria de política lingüística.

Es tracta de la primera vegada, en més de trenta anys d'autogovern, que les diferents administracions presents a la reunió aborden accions conjuntes de promoció del valencià.

Per aconseguir-ho, s'ha constituït un grup de treball format per dos representants de la Direcció General de Política Lingüística, tres representants dels ajuntaments i un membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Aquest grup serà l'encarregat de definir el pla de ruta que desemboque en la creació d'una comissió supramunicipal que coordinarà els esforços i les iniciatives de les diferents administracions a l'hora de promocionar el coneixement i l'ús social del valencià.


A la trobada, s'han posat a disposició dels municipis les diferents línies d'ajudes a la promoció del valencià i s’han recordat les principals novetats i millores introduïdes. Entre les línies d'actuació d'ajudes, s'ha destacat la destinada a ajuntaments i mancomunitats que disposen d'una línia directa dotada amb 1.000.000 d'euros.

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, s'ha mostrat satisfet perquè “estàvem obligats a corregir aquesta anomalia i per això podem dir ben clar que hui és un dia molt important”. Trenzano ha destacat el paper dels ajuntaments per protegir la recuperació del valencià i garantir-ne l’ús normal i oficial perquè “són les institucions més pròximes als ciutadans i juguen un paper clau per tal d'aconseguir que el valencià siga patrimoni de tots els valencians, indistintament de quina siga la seua llengua d'ús habitual i de quina siga la seua població de residència”. A més, ha afegit que “l'objectiu és potenciar la col·laboració amb les entitats municipals per fer del valencià una eina normal de relació entre les diferents administracions i amb la ciutadania en compliment de les recomanacions de la Carta Europea de les Llengües”.

A l'acte, han assistit, a més dels responsables del govern de la Generalitat Valenciana, alcaldes i regidors de quasi 50 localitats valencianes, responsables de les diputacions i tècnics lingüístics de les oficines de promoció del valencià de l'àmbit municipal. També han participat responsables de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i representants de l'Acadèmica Valenciana de la Llengua.


 
next