Justícia i l'AVL col·laboren per incentivar l'ús del valencià al món judicial

L’objectiu de l’acord és garantir els drets lingüístics de la ciutadania amb la posada en marxa d'iniciatives conjuntes que incentiven la presència de la llengua pròpia en aquest àmbit
3 juny 2016 01:00h
Ramon Ferrer i Ferran Puchades.
RedactaVeu / València

El secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Ferran Puchades, i el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, han acordat, aquest divendres, “establir mecanismes de col·laboració per promoure l'ús del valencià a l'Administració de Justícia i garantir els drets lingüístics de la ciutadania amb la posada en marxa d'iniciatives conjuntes per a l'establiment de ferramentes que incentiven la presència de la llengua pròpia en aquest àmbit”.

Presència del valencià “pràcticament inexistent”

Ramon Ferrer ha agraït “l’interès mostrat per la Conselleria per potenciar el valencià a l'Administració de Justícia” i ha acceptat el “repte” plantejat per Ferran Puchades respecte de la importància d'impulsar la dinamització lingüística al món judicial, “on, fins ara, la presència del valencià és pràcticament inexistent”.

El president de l'AVL s'ha compromès a destinar recursos per “elaborar conjuntament un vademècum legislatiu en valencià que recopile la normativa més utilitzada amb l'objectiu de posar-la a disposició tant dels professionals de l'Administració de Justícia com de la resta de la ciutadania”.
 
Repositori de models de resolucions judicials

Al mateix temps, Puchades i Ferrer també han acordat elaborar un repositori de models de resolucions judicials en valencià per incloure'l dins del sistema de gestió processal. L'objectiu és “facilitar als jutges, fiscals, lletrats de l'Administració de Justícia i la resta de funcionaris les versions en valencià d'aquesta documentació més freqüent i incentivar així el seu ús».

En eixe sentit, Ferran Puchades ha recordat que la Direcció General de Justícia ha inclòs 35 places de tramitadors amb competències lingüístiques en valencià en els nous serveis comuns generals previstos amb la implantació de la Nova Oficina Judicial (NOJ), que afectarà, aproximadament, 400 funcionaris de l'Administració judicial.

Ferran Puchades ha destacat “l'alt nivell de capacitació lingüística del funcionariat judicial que depèn del Consell”, ja que, segons ha recordat, el 75,86% del funcionariat del cos de tramitadors judicials, el 70,67% del de gestors judicials i el 65,77% del d'auxili judicial disposa dels coneixements de valencià necessaris per fer les seues tasques diàries en valencià.
 
El secretari autonòmic de Justícia ha recordat que, en una primera col·laboració entre la Conselleria i l'entitat normativa del valencià, ja es van remetre vocabularis jurídics editats per l'AVL a les 542 unitats judicials del País Valencià.


 

next