Diari La Veu del País Valencià
Les cooperatives agroalimentàries valencianes facturaren prop de 2.000M€ el 2014
RedactaVeu / l’Alcúdia

En el transcurs de l’Assemblea s’ha parlat de l’Informe Socioeconòmic del Cooperativisme Agroalimentari Valencià corresponent a l’exercici 2014. Del contingut de l’informe s’extrau que al País Valencià existeixen un total de 353 cooperatives (332 de primer grau i 21 de segon grau), que acumulen una facturació de més de 1.940 milions d’euros i un valor de la producció comercialitzada superior als 1.200 milions d’euros.

En matèria d’exportacions, les cooperatives valencianes van arribar a més de 70 països i van superar els 823 milions d’euros, concentrant-se principalment a la Unió Europea (77% del total) i, dins d’aquesta, a la zona euro (59% del total). Desgranant aquesta xifra per països, destaca el pes de França (22%) i Alemanya (18%) com a principals destinacions de les exportacions de les cooperatives agroalimentàries valencianes. Altres mercats importants per a aquestes exportacions han sigut Itàlia (8%) o Regne Unit (7%).

21.000 llocs de treball

Finalment, quant a l’ocupació, cal destacar que les cooperatives agroalimentàries valencianes mantenen un total de 21.000 llocs de treball, dels quals el 74% són de caràcter fix o fix discontinu. Per demarcacions, València aglutina el 53% del total d’ocupacions, seguida de Castelló, amb el 36%, i d’Alacant, amb un 11%.

El TTIP, a debat

Després de l’Assemblea, ha tingut lloc un debat sobre les implicacions, per al sector agroalimentari valencià, del TTIP que ha comptat amb la participació de Gabriel Trenzado, director de Relacions Institucionals i amb la UE de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, i d’Esther Herranz, eurodiputada del grup popular i membre de la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural del Parlament Europeu.

Durant la seua intervenció, Herranz ha assegurat que “el Parlament europeu no és partidari de qualsevol acord, sinó d’un bon acord”. Així mateix, ha manifestat que “el capítol agrícola és un dels més sensibles de les negociacions que es mantenen obertes”, ja que existeix un “recel per protegir determinats sectors que consideren sensibles”.

Per la seua banda, Trenzado ha destacat que “els Estats Units d’Amèrica i la Unió Europea representen conjuntament el 50% del PIB mundial i generen un comerç diari entre ambdues parts de 3.000 milions d’euros”. En l’àmbit nacional, l’Estat espanyol va aconseguir, en 2014, un superàvit en la balança comercial amb els Estats Units d’Amèrica de 332 milions d’euros.

Clausura de l’Assemblea

En la Clausura de l’Assemblea han intervingut Ángel Villafranca, president de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya; Cirilo Arnandis, president de Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, i Francisco Rodríguez Mulero, secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural.

Arnandis ha assegurat que Federació aprecia “el clima de debat i enteniment generat amb les nostres cooperatives i la bona disposició per atendre les nostres reclamacions” per part de la Conselleria, si bé ha matisat que “hem mostrat el nostre desacord i preocupació davant de determinades qüestions, com l’aprovació en les Corts de la proposició no de llei sobre la reducció progressiva de l’ús de fitosanitaris”.

Finalment, Rodríguez Mulero ha incidit que “existeix un clima de confiança entre el nou Govern valencià i el sector cooperatiu agroalimentari” i ha reconegut que “necessitem les cooperatives per a allò que anomenem la segona modernització de l’agricultura valenciana”.

A més, també ha destacat que el sector agroalimentari suposa entre el 16 i el 18% del PIB del País Valencià i que representa més del 20% del total de les exportacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa