Diari La Veu del País Valencià
Joan Baldoví: El grup propi ‘serà molt complicat’
Europa press / València

El cap de llista per València de la coalició ‘Compromís-Podem-EUPV: A la valenciana’, Joan Baldoví, afronta aquesta nova campanya electoral optimista, esperançat a disputar el primer lloc en vots al PPCV i augura que “abans del 15 d’agost” hi haurà govern, en el qual, si tinguera l’oportunitat de triar, optaria perquè “hi haguera una ministra o un ministre valencià en Foment o en Hisenda”.

Així ho ha assenyalat en una entrevista concedida a Europa Press, en la qual ha explicat que aquests dos ministeris vindrien “molt bé” als valencians; el d’Hisenda, per abordar la reforma del finançament autonòmic i el deute històric i, el de Foment, per pal·liar el dèficit d’inversions en infraestructures en la regió.

A la pregunta sobre si ell mateix o la vicepresidenta de la Generalitat i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, podrien posar cara a aquest canvi, ha assegurat que aquesta “seria una excel·lent ministra” però creu que “té molt de treball ací com a vicepresidenta” i, per la seua banda, confessa que mai ha aspirat a ser ministre. No obstant això, ha incidit que hi ha “persones molt preparades en aquesta comunitat que poden fer el treball d’una manera absolutament brillant”.

El grup propi “serà molt complicat”

Respecte a si els resultats permetran novament a la coalició optar a conformar un grup propi al Congrés, Baldoví ha indicat que li agrada ser “molt clar” i “no crear falses expectatives”, per la qual cosa reconeix que “el grup propi serà molt complicat” i dependrà novament de la interpretació de la Mesa del Congrés, en la qual espera que el PSOE no “torne a regalar la majoria a PP i C’s”.

Només si hi ha una Mesa “de clara vocació pro-canvi” hi hauria “alguna possibilitat de tenir grup parlamentari propi”, encara que, en cas contrari, Compromís treballaria dins del grup mixt com ho ha fet fins ara, de manera que funcionaria “com el grup valencià que il·legítimament ens han negat”.

Així mateix, amb la coalició ‘A la valenciana’, Baldoví reconeix que estan “esperançats a disputar la primera plaça en vots al PP”, convençut que en la circumscripció de València sí que seran primera força, després de sumar a la coalició a EUPV.

“Vam fer tot el que va estar a la nostra mà”

A menys d’un mes per a les eleccions, el candidat, com a mena de balanç de les negociacions posteriors al 20D, assenyala que, des de Compromís, “vam fer tot el que va estar a les nostres mans per arribar a acords”.

Ha recordat que van plantejar “aquell intent a la desesperada que va ser el Pacte del Prado per intentar salvar, en l’últim moment, unes eleccions que ja semblava que molts partits donaven per fetes” i ha reconegut que si haguera de reconèixer un “xicotet error” seria “haver plantejat tan tard aquest document”.

Podem, per davant del PSOE

El cap de llista considera que Podem sobrepassarà “en vots, segur, i en escons, molt probablement” el PSOE, un partit “clarament en reculada” enfront de coalicions que representen “un valor a l’alça”.

Per a Baldoví, és aquesta “temor” de Ferraz al fet que Podem, EU, Compromís o les marees superen el PSOE el que ha frenat “l’entesa valenciana” al Senat i ha fet que prevalguera “l’interès de preservar la marca del PSOE per davant de l’interès d’arrabassar el Senat al PP”.

Al seu judici, el candidat socialista, Pedro Sánchez, s’ha equivocat “categòricament” al no donar suport a aquesta ‘entesa’ o a un pacte per presentar un únic senador per circumscripció, una decisió que suposa “regalar clarament el Senat al PP i permetre-li que puga vetar qualsevol reforma de la lei electoral”.

Campanya austera i tranquil·la

D’altra banda, quan se li pregunta sobre com afronta la coalició aquesta campanya, ha explicat que serà “més austera”, amb molts actes en espais públics i “més tranquil·la” perquè els ciutadans “tenen en la seua retina” el treball dels diferents partits en els últims mesos: “Confiem que la gent sàpiga valorar quina ha sigut la nostra actitud, el nostre treball a Madrid en pro de tenir un nou govern”.

Veneçuela, per “atacar PODEMOS”

Respecte al fet que s’estiga utilitzant en la campanya de forma reiterada la situació a Veneçuela, ha assenyalat que s’usa “per atacar Podem” i ha indicat que, més enllà de les dificultats que viu el país, “situacions difícils hi ha a molts països” i “d’això no es parla”.

Ha remarcat que “els espanyols i els valencians tenim moltíssims problemes molt més apressants que tenir en campanya electoral a Veneçuela” d’una forma “tan descarada, tan basta i partidista”.

En el plànol autonòmic, i davant les protestes de la concertada per l’arranjament escolar, Baldoví considera que “tant en el tema de la llengua com en el de l’ensenyament s’està intentant per part del PP i C’s crear un conflicte artificial per a traure rèdit electoral, ja que veuen que no es pot atacar aquest govern per cap part”.

A més, s’ha preguntat si “complir la llei és anar contra la llibertat” d’ensenyament i ha recordat que, amb el Consell del PP, es van tancar més aules concertades que ara, ja que només hi haurà tres unitats menys. “I no he vist ni al PP ni a Ciutadans obrir la boca per açò”, ha resolt.

Comparteix

Icona de pantalla completa