Diari La Veu del País Valencià
Micó (Bloc) espera que ‘A la valenciana’ obtinga onze diputats i tindre grup propi

Europa press / València.

La nova coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó, confia que la coalició Compromís-Podem-EUPV ‘A la valenciana’ serà la força més votada en les eleccions generals del pròxim dia 26 i espera que obtinga onze diputats per les tres circumscripcions valencianes.

Micó, en una entrevista a Europa Press, ha destacat que “si som capaços de mobilitzar la gent perquè entenga, a pesar que estiguen enfadats, que és important votar i participar, podem aconseguir un resultat molt bo”.

La dirigent del Bloc creu que ‘A la valenciana’ pot obtenir onze escons en el Congrés espanyol i, sobre aquest tema, ha destacat que açò pot comportar “una millor defensa dels interessos valencians a Madrid”. Al seu judici, “fa molta falta que es parle de València, no per la corrupció, sinó per les necessitats que tenim”. Així, ha ressaltat que “cal gent d’estricta obediència valenciana que no tinga por a dir les coses a Madrid”.

“El temps de les majories absolutes s’ha acabat”, ha dit Micó, qui ha subratllat que “als polítics que tinguem capacitat de posar-nos d’acord amb uns altres per a negociar, pactar i buscar acords se’ns recompensarà”.

Àgueda Micó qui espera que ‘A la valenciana’ tinga grup propi en el Congrés, encara que és conscient que açò dependrà “de la configuració de la Mesa” i de la seua “voluntat política”,, ha reivindicat “un govern a la valenciana” a Madrid, que és “un govern de coalició, de pacte, d’estar contínuament parlant”.

Àgeda Micó. Foto: Europa press.

Confia que puga haver-hi a nivell estatal “un govern com el nostre”, la qual cosa veu possible “si el PSOE fa el que toca”, i en el qual entén que “no pot tenir cabuda Ciudadanos”. “Molt hauria de canviar la visió política de Ciudadanos perquè poguérem pactar amb ells”, ha destacat.

Respecte a les reticències que va tenir una part del Bloc a l’hora que Compromís pactara amb Podem en la coalició ‘És el Moment’ de cara als comicis del 20 de desembre, ha explicat que al seu partit li donava “una mica de por” que la formació de Pablo Iglesias “poguera minvar l’essència valencianista de la candidatura”.

No obstant açò, ha assegurat que, ara, “la gent de Bloc està més tranquil·la” perquè “ha vist que és un pacte que ens beneficia, no minva la nostra capacitat de reivindicar com a partit valencianista”. Per açò, l’acord té una acceptació “quasi plena”. També ha valorat que EUPV sí que forme part ara del pacte.

A més llarg termini i pensant ja en les pròximes eleccions autonòmiques de 2019, confia que Compromís serà la primera força política a la País Valencià i, en aquest sentit, veu a l’actual vicepresidenta i consellera, Mónica Oltra, la pròxima presidenta de la Generalitat.

Primer any del consell

D’altra banda, la coordinadora nacional del Bloc ha fet un balanç “súper positiu” del primer any de govern de l’actual Consell, en el qual “s’ha donat un gir de 360 graus a la forma de fer les coses”.

Ha valorat el “lideratge compartit” de Ximo Puig i Mónica Oltra i el “bon rotllo” que existeix entre tots dos i s’ha mostrat “totalment convençuda” que el Pacte del Botànic es mantindrà els tres anys que queden de legislatura, independentment del que passe a Madrid”. “Aquest pacte durarà i perdurarà”, ha postil·lat.

Micó ha volgut posar en valor la creació d’una Conselleria de Transparència, iniciatives com el pla de gratuïtat de llibre de textos ‘Xarxa Llibres’ o accions per a “naturalitzar” el col·lectiu LGTB, “un tema que amb el PP estava totalment amagat”.

Així mateix, ha subratllat el treball en Hisenda per “poder arribar a final de mes” i les iniciatives ‘Avalem’ de la Conselleria d’Economia, entre unes altres. També ha destacat la configuració actual de les Corts Valencianes, perquè són “les més plurals que hi ha hagut mai”.

Lideratge compartit

Àgueda Micó va ser triada coordinadora nacional del Bloc pel Congrés Nacional del partit el passat 22 de maig, mentre que Rafa Carbonell va ser designat portaveu nacional, per la qual cosa exerceixen un “lideratge compartit” en la Secretaria General i hauran de decidir quin dels dos serà un dels portaveus de Compromís.

Entre els objectius per a la nova etapa que inicien, Micó ha destacat, a més de “guanyar les eleccions”, “optimitzar l’estructura orgànica del partit”, perquè després dels resultats dels comicis autonòmics i locals, el Bloc no compta amb persones suficients a nivell orgànic, perquè moltes estan en les institucions.

Així, ha destacat que Compromís ha passat de tenir sis diputats en les Corts a comptar amb 19 i, de la mateixa manera, de 18 alcaldes a 80 i de 400 regidors a quasi 800. Per tant, “l’objectiu és adequar el partit a la realitat institucional”, ha destacat. També ha avançat que renovaran els col·lectius comarcals al juliol i els locals al setembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa