Tello sobre el director de l’OV: ‘El càrrec no és vitalici, ni el de Traub ni el meu’

La presidenta del Palau de la Música espera que el director del Palau es conega al juny i es marca com a "prioritat" completar l’OV perquè no continue “morint”.
5 juny 2016 01:00h
Euroa press / València

La delegada de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, espera que el nom del futur director del Palau de la Música puga estar "sobre la taula" a mitjan d’aquest mes de juny, ja que "l'ideal" és que el concurs de selecció es resolga prompte per a continuar treballant en l'activitat de la institució. Així mateix, l'edil s'ha marcat com a "prioritat" completar l'Orquestra de València, “malgrat les dificultats de la llei Montoro", lamenta, perquè la formació no seguisca "morint”, com ja va recordar Yaron Traub en presentar la temporada actual.

Així ho ha destacat Tello, que ha expressat, en una entrevista concedida a Europa Press ara que està a punt de complir-se un any des que assumira el càrrec. "Desitjaria que s'obrira a la ciutat perquè, encara que és una percepció que no té una base argumental, molts dels nostres veïns entenen que és un lloc elitista que no va amb ells; però açò és fals, perquè si veus els preus del Palau, són totalment accessibles", ha assenyalat.


Concert de presentació de la Temporada 2015-2016. Foto: laveupv.

Per açò, l'edil aposta per atraure “nous públics sense perdre l'excel·lència ni el públic fidel que ja està". A aquest efecte, estudia la creació de cicles que unisquen cinema i música, bandes sonores, i una especial atenció al públic infantil.

No obstant açò, assenyala que l'oferta del Palau dependrà del futur director o directora que serà triat per un jurat en el qual no hi haurà representació política. "Ens ha tocat viure aquest moment en el qual, no solament cal ser honrat, sinó també demostrar-ho. Els polítics estem per a fer política però a l'hora de gestionar certes coses hem de comptar amb els tècnics i els experts", ha raonat.

Futur de Yaron Traub

També serà decisió del futur responsable del centre musical què passarà amb l'actual director titular de l'Orquestra de València, Yaron Traub. Sobre el mestre israelià, Tello apunta que "la figura del director és importantíssima, ha fet un treball molt bo, però quan acabe el seu contracte (a la fi de juliol de 2017) portarà uns 11 anys i quan vinga el nou director o directora és un tema que s'haurà d'abordar, tenint en compte també amb el sentir dels músics".

"Jo m'entenc molt amb ell (Traub) perquè també té la idea que el Palau s'ha d'obrir, però és cert que no són càrrecs vitalicis, ni el de Yaron ni el meu", ha postil·lat.

Sobre l’OV, la regidora ha recordat que "per a tenir una orquestra completa com hauria de ser falten 18 músics" i açò és "fruit de diverses coses, de molts anys sense cobrir jubilacions i baixes i, a més ara ens trobem amb la 'Llei Montoro' que ens limita la contractació encara que tinguérem partida pressupostària".


Glòria Tello durant la presentació del Festival Ensems 2016.

Per açò, com la normativa estatal solament permet una taxa de reposició del 0,5 per cent, enguany es contractarà una persona, ja que el passat exercici va haver-hi 2 baixes. En aquest moment, s'ha deixat en mans dels músics i del director l'elecció de quin és l'instrument que més falta fa per començar per la persona més necessària.

Però la idea de Tello, ha subratllat, "és completar l'orquestra". "No vull que continue morint i per a mi açò és prioritari, el que passa és que la Llei Montoro ens obliga a no poder fer-ho amb la rapidesa que voldríem. Esperem que, si és possible, el Govern central canvien i aquesta llei es derogue perquè és del tot irracional en sectors com a aquest, si no tens la plantilla completa hi ha moltes peces que no pots tocar".

L’auditoria interna
En un altre ordre de coses, l'edil ha assenyalat que l'auditoria que va encarregar per al Palau s'està realitzant i es preveu que s'allargue fins l'estiu. A més, ha avançat que es durà a terme una reubicació del personal perquè en l'anterior etapa hi havia "una mica de caos organitzatiu, amb departaments que necessitaven més treballadors i solament té dos" o a l'inrevés. La intenció és "poder reorganitzar tota aquesta plantilla perquè siga productiva i no haver de dependre tant d'empreses externes".

En la mateixa línia, a ressaltat la importància de la transparència i ha recordat que, quan va accedir al càrrec, va fer alguna cosa que no exigia la llei, com és traure els contractes menors a concurs.


Palau de la Música de València. Foto: laveupv.

S’ha acabat el 'pique' amb Les Arts

Finalment, sobre la relació del Palau de la Música amb el les Arts, ha comentat que abans, durant les direccions de Mayrén Beneyto i Helga Schmidt, "es produïa una paradoxa interessant, ja que hi havia un cert ‘pique’ i es contraprogramaven, una cosa en les antípodes" del que es farà ara. "Les administracions gestionem diners públics i tenim uns recursos limitats, sobretot en Cultura, si no creem sinergies entre administracions germanes no podem fer res".

Per aquesta raó, ha asseverat que hi haurà col·laboracions entre els dos palaus i també entre Les Arts i la Regidoria. El que no hi haurà, ha recalcat, és el que hi havia abans, "una aportació de la Regidoria de 240.000 euros a canvis de llotges VIP. Nosaltres col·laborarem amb ells, amb projectes culturals i educatius, però mai a canvi de llotges VIP", ha sentenciat.


 
next