RedactaVeu / València
Representants d’empreses, ONG i administracions vinculades amb l’Albufera van celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, convocats per la Fundació Assut i l’empresa Gracomsa Alimentària, amb un esmorzar “amb el qual van voler fer visibles els seus acords de col·laboració, acostar postures i destacar la importància de promoure aliances a favor del paisatge i la biodiversitat”, segons fonts de l’organització.

La trobada va tindre lloc divendres passat a la Casa de Baldoví, edifici històric de la marjal arrossera de Sueca, i va servir també per escenificar la continuïtat de l’acord entre les dues entitats amfitriones i anunciar els resultats del programa Cerca, amb el qual col·laboren.

Mitjançant aquesta aliança concreta i aquest programa de divulgació, només en l’últim any, més de 21.000 persones han descobert la naturalesa i el paisatge de l’Albufera, principalment escolars i estudiants.

Organitzacions amb projectes i empreses amb compromís

Els organitzadors de la trobada van voler recalcar la importància d’engegar estratègies de conservació del medi natural i el paisatge cultural des de la iniciativa privada. Bosco Dies, director de projectes de la Fundació Assut, ha insistit en aquest aspecte: “Trobades i iniciatives com aquestes —va dir— han de promoure la coresponsabilitat dels agents socials i econòmics en la conservació i la sostenibilitat del territori, han de donar suport a la labor intrínseca de l’Administració en matèria mediambiental i fer valdre el seu paper com a garant i àrbitre en el procés de consecució d’aquests objectius”.

Per la seua banda, Marta Cases Monterde, responsable de RSC de Gracomsa, va subratllar que “els fruits d’aquestes col·laboracions són importantíssims per a la reputació de les empreses, ja que repercuteixen en la nostra imatge, són un factor estratègic de diferenciació i afegeixen valor a les nostres marques, a més de contribuir al bé comú i retornar a la societat una part del que rebem d’ella”.

Plataforma Empresa i Biodiversitat

A l’acte van assistir alcaldes, regidors i tècnics d’ajuntaments com València, Catarroja, Sueca i Sollana i de pedanies com el Saler i el Palmar; la nova directora, encara de manera oficiosa, del parc natural de l’Albufera, Paloma Mateache; representants d’empreses com ara Aigües de València, Ice Cream Factory Comaker (ICFC), Arroz Tartana, la família Pons Nácher, Herbolario Navarro, Paradores, Pavagua Ambiental, Dexilon, Banca Mediolanum i Vela Agroambiental, i responsables d’organitzacions i associacions com ara SEO/BirdLife, Acció Ecologista-Agró, Avinença, Fundación Global Nature, Xaloc, Roncadell, Fundación Limne i Fundación José Navarro.

Tots van coincidir en la conveniència, i alguns també en la urgència, de posar-se a treballar per establir aquest tipus d’aliances per l’Albufera. Precisament, en aquest sentit, Carles Gago, de Simbiosi Espai Ambiental, va anunciar la pròxima engegada, amb el suport de la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental (Generalitat Valenciana) i en col·laboració amb la Fundación Victoria Laporta i altres entitats, de la Plataforma Empresa i Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, “un fòrum de trobada i de suport als projectes de conservació de la biodiversitat en el qual col·laboren empreses privades, ONG i administracions públiques”.

I, a manera de reflexió, Pablo Vera, de SEO/BirdLife, va assenyalar que allò principal d’aquestes col·laboracions és la seua reciprocitat: “Més enllà d’una estratègia de màrqueting que permet a una empresa millorar la seua imatge pública i a l’entitat col·laboradora dur a terme els seus projectes, aquestes actuacions acaben generalment calant en l’empresa, provocant canvis en la seua filosofia i la seua forma d’actuar, contagiant, de vegades, altres empreses i creant una cultura de responsabilitat que constitueix l’objectiu final d’aquestes aliances. I açò, per a les ONG, és important”.

Lliris grocs i rates penades

En un gest alhora simbòlic i pràctic, durant la jornada es van plantar lliris grocs en el marge d’una séquia del tancat de Baldoví i es van instal·lar uns refugis per a rates penades a la façana de la casa. “Unes i altres són espècies autòctones i aliades de l’agricultor i la biodiversitat. Els lliris fixen les motes dels canals, filtren l’aigua i serveixen de recer a diverses espècies d’invertebrats, mentre que les rates penades, en alimentar-se d’insectes, ajuden a combatre algunes plagues de l’arrossar”, va dir Bosco Dies.

El programa Cerca

Mitjançant actuacions com aquesta, una programació periòdica i visites concertades, el programa Cerca de la Fundació Assut (programacerca.org) tracta de promoure un acostament sensible al paisatge i a les seues gents. Aquest programa de divulgació es dirigeix als habitants del País Valencià i als seus visitants, a la comunitat escolar i universitària i, en general, a tot aquell, persona o col·lectiu, que estiga interessat en descobrir l’Albufera i l’Horta.

Amb visites, rutes, tallers i altres activitats, la Fundació Assut i Gracomsa Alimentària, empresa integrada en el grup industrial Nuova Sesac, pretenen, amb aquest projecte, “que els valencians experimentem l’aventura de descobrir els nostres paisatges més propers, que aprenguem a gaudir d’ells, que els valorem com mereixen i, en conseqüència, que puguem comprometre’ns amb la seua necessària i urgent protecció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa