Amàlia Garrigós demana la reciprocitat total des del PV. Vídeo

RedactaVeu / València
 
La periodista Amàlia Garrigós s’ha sumat a la iniciativa de la Plataforma per la Llengua (PxL) en la qual s’insta els usuaris a compartir els seus vídeos des del seu territori amb l’etiqueta #CatalàSenseFronteres. 

Aquesta iniciativa s’emmarca dins de la campanya de l’ONG del català amb l’objectiu “d’exigir a les institucions europees i als estats espanyol, francès, andorrà i italià que facen possible una reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en llengua catalana a tots els territoris del domini lingüístic”.

La periodista d’Alcoi, Amàlia Garrigós, ha volgut sumar-se a aquesta iniciativa compartint un vídeo en el qual reivindica “la recuperació d’uns mitjans audiovisuals públics, en valencià i de qualitat” ja que, assegura, “els valencians també volem la reciprocitat total de tots els mitjans que s’expressen en la nostra llengua”, com també que els productes televisius i radiofònics” del País Valencià “arriben al Principat i a les Balears”.
 
  
Segons PXL, actualment, a la major part del domini lingüístic, la reciprocitat dels mitjans audiovisuals és “nul·la o parcial”.

La campanya està centralitzada en un portal web, on les persones interessades poden signar el manifest ‘Prou fronteres en les emissions en català!’ i dinamitzar-ne la difusió a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #CatalàSenseFronteres. L'entitat convida tothom a participar-hi a través de la xarxa publicant vídeos que reclamen la reciprocitat total dels mitjans en català des del seu territori amb l'etiqueta de la campanya.
 

Al web, els usuaris poden veure en un mapa quins mitjans audiovisuals en llengua pròpia estan disponibles a cada territori i si la seua reciprocitat és total, parcial o  nul·la –és a dir, que no hi ha cap tipus d'intercanvi recíproc de la televisió i de la ràdio entre diferents territoris administratius d’un mateix domini lingüístic.

Finalment, cal recordar que, el passat 18 de febrer, els presidents de la Generalitat Valenciana i del Govern català, Ximo Puig i Carles Puigdemont, respectivament, es comprometeren a facilitar la reciprocitat entre TV3 i la nova televisió pública valenciana una vegada aquesta estiga en funcionament.

La Veu

Comentaris

Fusta
8.
#2 No és cap protagonisme particularista. Ans al contrari, la Plataforma Per la LLengua li ho ha demanat expressament a l'Amàlia per tal d'animar als valencians a enregistrar els seus vídeos i afegir-s'hi. Ella ha posat generosament la seua imatge al servei d'una causa i no a l'inrevés com vosté comenta. Amàlia Garrigós, periodista radiofònica i veu històrica de Ràdio 9, reivindica en aquest vídeo una ràdio i televisió públiques en valencià i la reciprocitat total de mitjans audiovisuals a tots els territoris de parla catalana. La demanda està inserida en una campanya de la Plataforma per la Llengua que porta el nom d’Estimo el català que busca el reforçament de l’espai comunicatiu comú i la implicació dels estats espanyol, francès, andorrà i italià per què respectin els drets lingüístics dels seus ciutadans. A més de l’objectiu d’aconseguir 30.000 signatures, la campanya anima als internautes a editar els seus propis vídeos reclamant la reciprocitat total de ràdios i televisions en català i penjar-los a les xarxes socials amb l’etiqueta #CatalàSenseFronteres. Jo li estic molt agraït i crec que és una actitud valenta la d'aquesta dona participant-hi obertament quan hi ha alguns altres que posen excuses per fer-ho. A més a més, ella per damunt de tot, exigeix la recuperació dels mitjans audiovisuals valencians. Hauria de participar vosté i convidar al seu entorn a que ho faça també en aquesta visbilització de la llengua i no criticar als qui, tenint una imatge pública per la seua trajectòria de promoció de la cultura en la ràdio i pel seu compromís amb la llengua ho fa de manera magnànima a petició d'una entitat que hi treballa dur cercant col.laboradors i col.laboradores voluntàries com és el cas de l'Amàlia.
  • 32
  • 25
Pep Meliana Meliana
7.

A mi, tot el que siga enviar a fer la mà el que no es nostre m'agrada molt. Em sume a la proposta d'Amàlia, tan bona per la ràdio com per la tele. Qui no vulga valencià que se'n vaja.

  • 27
  • 2
Español España
6.
En Galicia que les pongan todas las teles en portugués y brasileiro y viceversa. En español que nos pongan todas las teles latinoamericanas y a los vascos y navarros pues con su propio dinero del que disponen gracias al concierto pues que se emparejen con quien quieran.
En dos generaciones hablamos todos en portuñol o brasileiro-canario y la Junquera se llamará Tijuaneira do Junqueiro.
  • 1
  • 10
Nelo Picanya
5.

Catala- Valencia, com Galego- Portugues o Serbo- Croat.
Una doble denominacio de la nostra llengua que faria molt mes facil que els valencians acceptaren la unitat de la nostra llengua, I mes al arreplegar el nom historic que els nostres classics li donaren.

  • 6
  • 10
Nelo Picanya
4.
#3 PAISOS DE LLENGUA CATALANO - VALENCIANA, SERIA LA MILLOR EXPRESSIO PER A DENOMINAR A LA NOSTRA AREA LINGUISTICA.
EL TERME DE PAISOS CATALANS ES UN TERME MOLT PROBLEMATIC, QUE NOMES PROVOCA ANTICATALANISME,.QUE LA INMENSA MAJORIA DELS VALENCIANS REBUTGEN PEL QUE SIGNIFICA NACIONALMENT, AL NEGAR QUE EL PAIS VALENCIA ES UNA NACIONALITAT - UNA NACIO MES DE L' ESTAT,-COM GALIZA, EUSKAL HERRIA I CATALUNYA I QUALIFICAR AL PAIS VALENCIA COM UN " PAIS CATALA" , QUAN L' UNIC QUE ES,.ES UN PAIS AMB DUES LLENGUES, EL CATALA- VALENCIA I EL CASTELLA.
ES UN.CONSELL.....


  • 3
  • 17

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat