Diari La Veu del País Valencià
Disminueixen els abocaments il·legals a la desembocadura del riu Millars

RedactaVeu / Borriana

Afortunadament, la gent cada vegada està més conscienciada amb la conservació de l’entorn o “almenys així ho demostren les dades” proporcionades per la Guarderia Rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars, durant aquest 2016.

De moment, els guardes que vigilen el paratge han trobat 18 punts il·legals d’abocaments d’enderrocs. L’any 2015 es van denunciar 28 localitzacions. Les dades apunten a una disminució progressiva d’aquests fets il·legals, que causen fortes sancions als infractors. L’any 2013 es van registrar, al paratge protegit, 34 abocaments i l’any següent, 41.

Si deixem de banda l’excepcional any 2014, durant els últims 8 anys, hi ha hagut una disminució progressiva d’aquests fets que embruten i contaminen la desembocadura del Millars. La Guarderia del Consorci, que vigila el paratge durant els 365 dies de l’any, té la potestat de denunciar qualsevol tipus d’infracció administrativa al paratge protegit, d’acord amb l’article 34 de la Llei 5/2014, de Seguretat Privada.

Els enderrocs als ecoparcs

Les riberes dels rius i les rambles, per norma general, “ja no són eixe lloc allunyat i solitari de la ciutat on dipositar els enderrocs procedents de les obres de restauració de les llars particulars o industrials”, segons el Consorci, que recorda que, fa anys, s’havia instaurat el mal costum de llançar al riu tot allò que ja no servia a casa, com ara: mobles vells, electrodomèstics, neumàtics, vidres, taulells trencats…

Així, periòdicament, els rius crescuts al règim mediterrani de la tardor solien endur-se, mar endins, totes aquestes deixalles abandonades a la vora dels rius i rambles. Era una manera de fer desaparéixer les vergonyes casolanes i industrials dels més desaprensius.

En l’actualitat, existeixen ecoparcs on la ciutadania pot dipositar tots els enderrocs particulars procedents d’obres de reformes o bé els electrodomèstics, els mobles o altres coses que ja no s’utilitzen.

Les tres poblacions que formen part del paratge protegit del Millars, com són Borriana, Almassora i Vila-real, diposen d’ecoparcs al servei dels ciutadans, per tal que puguen desfer-se de les seues deixalles i enderrocs. No obstant això, “desgràciadament encara hi ha gent que prefereix llançar aquestes coses a la vora dels rius i arriscar-se a una multa contundent”.

El protocol davant els enderrocs

Taulells i rajoles trencades procedents d’obres de reforma de la llar, vidres, restes de poda, pots de pintura buits (i, de vegades, plens) i fustes formen part dels elements més comuns entre els enderrocs llançats al riu Millars, segons el Consorci.

La primavera és el període de l’any en què més augmenten aquests fets il·legals, segons apunten els guardes, “tal vegada perquè els ciutadans s’animen a iniciar les obres de restauració particulars després de l’hivern”.

Però, no tots els enderrocs trobats fins ara tenen una procedència més aviat familiar o particular. L’any 2010, es va produir l’abocament més gran localitzat al paratge des que existeix servei de Guarderia. Els guardes van trobar el contingut de dos camions de runes abandonades a un vessant del riu. Les investigacions realitzades per la Guarderia del Consorci van acabar per descobrir a l’empresa de reformes responsable d’aquest fet “lamentable”.

Què passa quan la Guarderia localitza un enderroc?

El primer que fan és omplir una fitxa on s’apunten totes les seues característiques. Després, posicionen la seua localització exacta amb un GPS, fan diverses fotografies i avisen de la troballa al servei de manteniment del Consorci, amb la intenció que retiren els enderrocs de manera immediata. Si els abocaments tenen caràcter delictiu, perquè es tracta, per exemple, de vessaments d’olis de motor i industrials, pintures i altres productes contaminants, avisen al SEPRONA, Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil, perquè investigue els fets i trobe els culpables.

Comparteix

Icona de pantalla completa