El futur de la plaça del mercat de Vila-real passa per un concurs d’idees obert

Socarrats duu a terme la primera Taula oberta amb ‘La plaça del mercat: un espai de futur’ com a primera acció per encetar el debat.
8 juny 2016 01:00h
Fermí Font / Vila-real

Dins la sèrie d’accions que persegueixen l’objectiu de divulgar el patrimoni històric local com a un dels eixos que donen valor al coneixement de la història dels vila-realencs, el divendres 3 de juny es va celebrar la “Taula Oberta sobre la plaça del Mercat de Vila-real”, organitzada per l’Associació Socarrats de Vila-real, amb la participació de l’historiador Antoni Pitarch i dels arquitectes Javier Batalla, Víctor Pesudo i Jaime Prior, president del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló.

Després de la salutació inicial del president de Socarrats, Fermí Font, va prendre la paraula Antoni Pitarch, el qual va oferir un resum del que ha suposat en la història de Vila-real aquest emblemàtic espai, destacant el seu valor històric i social.

L’arquitecte Javier Batalla va incidir en els aspectes urbanístics, i sobretot en mostrar la complexitat d’aquest espai, tot ressaltant la importància de la qualitat dels espais públics com a motors d´una societat i, en el cas concret de la plaça del Mercat, com a espai de futur necessari per a la revitalització del centre històric de la ciutat. Destacà les relacions de l´entorn amb l´edifici de l´església arxiprestal, el traçat de les muralles medievals i les confluències dels diferents carrers amb la plaça.


La intervenció dels arquitectes Víctor Pesudo i Jaime Prior es va centrar en explicar la conveniència de realitzar un concurs d’idees com a procediment òptim en aquests casos. Van destacar la importància de donar participació a la ciutadania des de l’inici del procés, de manera que amb la implicació dels ciutadans, comerciants, associacions cíviques, els professionals de diferents àmbits i l’Ajuntament s’aconseguisca una visió polièdrica de la realitat i es faça possible l’elaboració d’uns criteris amb el màxim d´objectivitat, pluralitat i consens, cosa que permetria la redacció d´unes bases de concurs, tot considerant aquestes bases com el document clau a l´hora de realitzar una convocatòria d’aquest tipus.

Amb un animat torn de preguntes es va donar per finalitzada l’activitat.

L’Associació Cultural Socarrats considera assolits els objectius d’encetar el debat i la reflexió al voltant de les possibilitats que atresora aquest espai com a dinamitzador del centre històric i espai de convivència, com també dels procediments participatius i democràtics que convindria emprar.

La seu de Socarrats va reunir bona quantitat de públic interessat en el tema i va comptar amb la presència de diversos regidors de l’Ajuntament de Vila-real. El debat sobre la plaça del Mercat és un exemple més de les accions que porta a terme l’associació cultural, que durant tot l’any programa activitats que pretenen dinamitzar la participació ciutadana en el coneixement i la divulgació de la història i la cultura. Tothom està convidat a participar en aquests actes o a interessar-se per les activitats, sobre les quals poden informar-se a través de les xarxes socials, a més, evidentment, d’acceptar la possibilitat d’integrar-se al col·lectiu com a socis.
 
next