Diari La Veu del País Valencià
La temporada ‘més innovadora’ d’un Palau de la Música ‘que tots ens estimem’
Sixto Ferrero / València

“El que estem presentant és un avanç de la temporada’”, explicava la presidenta del Palau de la Música, la regidora de Cultura Glòria Tello, perquè la premsa ha volgut saber perquè es presenta una temporada 2016-2017 quan encara, “a finals de juny, sabrem qui serà el subdirector del Palau”, un càrrec que ara per ara assumeix Manolo Muñoz, qui també opta a la vacant. A més a més, segons recollia La Veu aquest cap de setmana, en una entrevista per a Europa Press, Tello afirmava que “el càrrec no és vitalici, ni el de Traub ni el meu”. En eixe sentit, el contracte de l’actual director de l’Orquestra de València, Yaron Traub, acaba en 2017 i, com també recollia Levante-EMV fa uns dies, “els músics no volen que continue”. Comptat i debatut, “hi ha coses que calia tancar ja perquè, si esperem més temps, seria impossible fer-ho”, han explicat Tello i Muñoz. Tanmateix, pel que fa a la faceta del director, el mateix Traub reconeixia que durant la propera temporada s’asseurà amb els dirigents i decidiran allò “que siga millor tant per a l’orquestra com per al Palau”. No obstant això, el director israelià ha emfatitzat la milloria de l’orquestra amb arguments un tant discutibles com ara bé la crítica musical: segons “l’opinió dels vostres companys”, ha dit Traub referint-se a la premsa que ateníem la presentació, “la qualitat de l’orquestra es troba en el seu millor moment”. Així, de manera subliminal, s’ha erigit responsable d’eixa milloria que li reconeixen els crítics musicals.

>

Fet i fet, s’ha presentat la temporada, encara que aquesta “compta amb marge perquè el subdirector” que acabe fent-se amb el càrrec “puga afegir o canviar allò que crega necessari”, és a dir que, d’alguna manera, puga també, des del minut zero, posar cullerada.

Tanmateix, allò que ha marcat l’inici de tot plegat ha estat la presència, vint anys després, de l’alcalde de València. Abans, només en una ocasió, hi havia anat Rita Barberá. Joan Ribó ha fet valdre Ricard Pérez Casado com un dels principals impulsors de l’existència del Palau, que l’any vinent celebra la 30a temporada. Ribó ha estat un dels primers en remarcar la “col·laboració amb les Arts”, un fet que repetirien tots els presentadors: Tello, Traub i Muñoz. “Estem orgullosos del Palau, de la música, de l’orquestra i volem la perfecció que passa per mantindre el nivell d’excel·lència i augmentar el nivell de permeabilització, que el Palau arribe a totes les capes de la població”, ha dit Ribó.

Abans i al final de la presentació, diversos músics de l’OV, junt amb el director titular, han oferint Libertango i Tango de carrer d’Astor Piazzolla, una música de substrat tradicional, però de tractament clàssic, “i en texans!” ha exclamat Traub. Això ve al cas perquè aquesta nova temporada serà “més innovadora” i la innovació passa per “mantindre el nostre públic fidel, però treballant els nous públics” i hi haurà un cicle de “música en texans”. A més, també es passarà d’un concert educatiu a 6 de diferents destinats a totes les etapes educatives. Un cicle on es projectaran pel·lícules i l’orquestra tocarà en viu la BSO. La col·laboració amb les Arts arribarà amb el cicle Música i Escena, on es portaran obres semirepresentades com l’òpera L’holandès errant de Wagner amb direcció d’escena de Livermore. Raimon tancarà la seua gira (‘Raimon a casa’) al Palau i amb l’orquestra, dirigida per Traub. També es mantindrà el Cicle d’Orgue (destaca en la programació l’organista Cameron Carpenter), el de Joves Músics i, a partir de gener, el de Cambra. També i haurà una major implicació de l’orquestra amb el Festival de Jazz, encara que de moment no s’ha presentat i haurem d’esperar per concretar.

Orquestres i solistes internacionals

Aquesta temprada 2016-2017, passaran pel Palau la Filharmònica de Londres amb Vladimir Jurowski i el debut del pianista Jan Lisecki. Torna l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski amb Valery Gergiev i la pianista Varvara i, també, la Filharmònica de Sant Petersburg amb Yuri Temirkanov i la violinista Letícia Moreno.

També actuarà la Filharmònica de Luxemburg amb el director titular i valencià Gustavo Gimeno i la Filharmònica de Ràdio de Sturdgard.

Daniel Barenboim farà dos concerts: un, amb l’OV i l’altre, un recital dins d’un cicle de Beethoven. Altres pianistes que actuaran seran Ivo Pogorelich, Yuja Eang, Joaquin Achúcharro i Grigori Sokolov.

Pel que fa a les veus, tornarà Cecilia Bartoli i debutarà Juan Diego Flórez. També passaran per València els Xiquets Cantors de Viena, encara que, “probablement, serà un concert extraordinari”, ha explicat Muñoz.

Pel que fa als directors, hi destaca també el pas del mediàtic Pablo Eras Casado.

Música antiga i barroca

Torna, al Palau de la Música, Jordi Savall amb Le Concert des Nations, l’Amsterdam Baroque Orchestra amb Ton Koopman i Capella de Ministrers en dues ocasions. A més a més, enguany, El Messies serà participatiu i comptarà amb la col·laboració de la Caixa i s’interpretarà la Passió segons Sant Mateu.

L’Orquestra de València

Enguany, tot i la mancança de 18 places de la plantilla orquestral, “es traurà la plaça d’un violí” perquè, com han explicat Ribó i Tello, “la llei Montoro no ens permet traure les places d’oferta pública, encara que tinguem el pressupost”. Per tant, amb l’orquestra actuaran Barenboim, Alexei Volodin, David Frey i Kathia Buniatishlivi. Els concerts simfònico-corals tindran lloc amb la Missa solemnis de Beethoven, la Simfonia número 3 i la Simfonia ‘dels mil’ de Mahler.

S’interpretarà, també, Goyescas juntament amb una obra d’encàrrec al compositor i campaner Llorenç Barber, que dirigirà el valencià Cristóbal Soler i els músics de l’orquestra, els quals oferiran concerts formant duos.

Altres cites de la temporada

“Volem implicar els músics dels conservatoris superiors”, ha dit Traub i, per això, “actuaran amb nosaltres”. En altre sentit, però mantenint la territorialització, Muñoz ha explicat que es faran les dues Simfonies de Manuel Palau, ja que “és fonamental fer estrenes de repertori de músics valencians”, per això també s’interpretarà música de José Alaman, músic de la banda municipal que enguany ha tornat a quedar fora de la programació del Palau.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa