Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat Valenciana defensa el sistema SDDR per reduir els residus marins
RedactaVeu / València

La coincidència amb el Dia Mundial dels Oceans –celebrat el passat dimecres 8 de juny-, va donar motiu a la consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, per utilitzar l’argument d’autoritat de les Nacions Unides per defensar, a les Corts valencianes, la “utilitat” del Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada d’Envasos com a mesura efectiva contra la “plaga” de plàstics, i d’envasos en particular, que afligeix el mitjà marí i el territori en general.

Cebrián ha respost afirmativament a la pregunta de la parlamentària Elisa Díaz, del Partit Popular, sobre la voluntat del Consell d’implantar aquest sistema en la

present legislatura.

El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP) “ho ha deixat molt clar”, ha assenyalat la consellera quan ha citat el recent informe de Residus Plàstics Marins i Microplàstics.

“Entre els diferents incentius existents, un dels més eficaços és el Sistema de Dipòsit: en comprar, els consumidors han de pagar un xicotet dipòsit pels objectes adquirits, que normalment són botelles de plàstic o vidre. Aquest import se li retorna al consumidor i pot aplicar-se en l’àmbit nacional, autonòmic o local”. El UNEP ha validat així, en la seua recent reunió de Nairobi, que el SDDR funciona des de fa anys en més de 40 països o regions.

Davant algunes crítiques sobre el cost del sistema, la consellera va advertir que l’informe de Nacions Unides apunta també que des d’una perspectiva econòmica, els Sistemes de Dipòsit es consideren eficients.

Cebrián va donar tres raons bàsiques per impulsar aquest sistema. Primer, perquè contribueix a augmentar la taxa de reciclatge i la seua qualitat. Segon, perquè protegeix el territori en reduir substancialment l’abandó de llandes i botelles. I tercer perquè, com diu també l’ONU, és un incentiu positiu per estimular un comportament més sostenible, és a dir, per conscienciar a la ciutadania sobre el problema i tractar els residus com a recursos.

Foto: Corts Valencianes.

També va insistir, a més, en el fet que tornar a vendre les begudes amb dipòsit i tornada és compatible amb els sistemes de contenidors, porta a porta o amb qualsevol dels actualment existents.

Un informe recent de la prestigiosa organització International Coastal Cleanup sobre la conservació dels oceans va analitzar, en 2015, a l’Estat espanyol, 25 Km de costa i va trobar 2.940 botelles de plàstic, 1.468 botelles de vidre i 3.887 llandes de begudes.

Comparteix

Icona de pantalla completa