Diari La Veu del País Valencià
Presenten un nou producte per a millorar la seguretat en els trams de concentració d’accidents
RedactaVeu / Sant Vicent del Raspeig

Investigadors de la Universitat Politècnica de València i l’empresa Marques Vials S.A. han desenvolupat un nou producte per ajudar a millorar la seguretat en els trams de concentració d’accidents. Aplicat sobre el paviment, els materials amb els quals està fabricat permetrien incrementar la capacitat d’adherència dels vehicles a la carretera, fins a quasi el doble del que exigeix la normativa actual.

Per al desenvolupament d’aquest producte, els investigadors van analitzar multitud de materials combinats entre si, per exemple: elements adhesius (resines de metacrilat i epoxi) que garanteixen una correcta unió entre materials en la mateixa barreja, i sobre la superfície de rodament existent; fundes que eviten la gelada; ciment; vidre reciclat i diferents tipus d’àrids que conformen el cos dels dosatges i generen la textura del nou producte.

“Avaluem totes les combinacions resultants analitzant paràmetres com la seua adherència a tracció, resistència al lliscament, estabilitat o cost, entre d’altres, i les vam sotmetre a diferents assajos de durabilitat”, apunta Julia Real, investigadora de l’Institut del Transport i Territori de la Universitat Politècnica de València.

El producte final és un compost metacrílic o epoxi que incorpora minerals d’alt coeficient de poliment accelerat, com la bauxita. A més, inclou també materials reciclats, com el vidre.

Sobre la seua capacitat d’adherència, Julia Real explica que la normativa actual exigeix que després de veure’s sotmès al poliment, el coeficient de fregament transversal obtingut amb pèndol de fricció ha de ser major de 44. “Amb aquests productes, s’obtenen coeficients aproximats que ronden entre 60 i 80, per tant, l’adherència obtinguda és de l’ordre d’1,5 o 2 vegades l’exigida per normativa”, destaca la investigadora de la UPV.

Després de les proves desenvolupades als laboratoris de l’empresa Marques Vials S.A., el nou producte s’està avaluat de forma experimental en un dels accessos al casc urbà de la localitat de Sant Vicent del Raspeig.

El projecte ha sigut finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa