Diari La Veu del País Valencià
Tots els accents del foc català
Per Ens de comunicació / AMIC

“Tothom sap que el foc i la foguera són els protagonistes de Sant Joan i Sant Antoni, però no és tan conegut que hi ha centenars de festes a tot el nostre territori que també tenen el foc com un element imprescindible. I aquesta visió de gran angular és el missatge que volem donar a Falles i fogueres. Focs festius als Països Catalans”, explica a Tornaveu el folklorista Amadeu Carbó, que amb Antoni Serés ha dirigit aquesta exposició produïda per la xarxa de Cases de la Festa i el Museu Etnològic de Barcelona, que es pot visitar al Centre Artesà Tradicionàrius fins el 26 de juny.

L’exposició, que està formada per 16 fotografies de 2 metres d’alçada. “Són imatges molt espectaculars, amb pocs textos, perquè les fotos parlen per elles mateixes, però alhora incorporem codis QR perquè amb el mòbil el visitant pugui accedir a més informació, com també vídeos i àudios”, explica Carbó. La mostra comença amb una contextualització que explica l’estreta relació entre el calendari festiu i el cicle solar, que també detalla el vincle entre foc i festa. Tot seguit comença un repàs de totes les festes que es fan al llarg de l’any on el foc n’és l’element protagonista: són sis mesos claus que van des del solstici d’hivern, al mes de desembre, al d’estiu al mes de juny.

La mostra també posa èmfasi en el ritual i els significats de la Flama del Canigó, les fogueres com un gran exemple de ritual comunitari i la riquesa i varietat de les festes de foc que es fan al Pirineu i que des de l’any passat formen part del llistat de Patrimoni Immaterial de la UNESCO.

Finalment, Amadeu Carbó aclareix que “la voluntat de la mostra no és l’aprofundiment d’una manifestació festiva en concret, sinó donar una visió general, per tant, en no ser un catàleg exhaustiu, algú pot trobar a faltar alguna manifestació relacionada amb el foc en una població determinada. La intenció és reflectir una mostra representativa de tots els accents catalans del foc”.

Comparteix

Icona de pantalla completa