Diari La Veu del País Valencià
El problema del programari sense llicència
Per Tecnonews / AMIC.

Quan es tracta d’emprar programari sense llicència ningú s’escapa. Tant empreses com particulars fan ús d’ell, fins a aconseguir la utilització il·legal el 39 per cent. Sí, han escoltat bé, gairebé 4 de cada 10 ordinadors de tot el planeta feien servir durant l’any 2015 algun tipus de programari sense llicència.

Encara que resulta una xifra d’allò més alarmant, aquesta xifra suposa un descens en la utilització de programes de forma fraudulenta. Mentre el 2009 la xifra se situava en el 42 per cent, i el 2013 arribava amb el 45 per cent la seva major cota, actualment assistim com queda clar a un important descens. Més si ho comparem amb el que succeïa en 2014 en el qual el programari no llicenciat es comptabilitzava en el 44 per cent.

Si desglossem aquestes xifres per regions del món veiem, tal com mostra l’estudi, que a la zona d’Àsia-Pacífic amb un 61 per cent d’utilització de programari sense llicència és on es encapçala la llista. El segueixen Europa Central i de l’Est amb un 58 per cent i l’Orient Mitjà i Àfrica amb un 57 per cent. Molt lluny queden Europa amb un 28 per cent i Amèrica del Nord amb només un 17 per cent. En termes comercials això suposa unes pèrdues per als desenvolupadors de programari de 819 milions d’euros.

Segons el portaveu de BSA, Andrés Pi, es tracta d’un problema que sens dubte requereix una solució jurídica que passi per una adequació de la legislació als criteris de propietat intel·lectual per als productes de programari. Afegeix que un dels majors problemes es troba en les mateixes empreses en què gairebé no hi ha treballadors que tinguin seguretat absoluta d’estar treballant amb programes totalment legals. Es tracta d’altra banda d’un problema que va més enllà del que molts usuaris poden arribar a intuir doncs la seva utilització pot comportar problemes de seguretat per als nostres ordinadors atès que no tenen a la seva disposició les actualitzacions que dissenyen les empreses per a aquests programes.

Hi ha un greu problema en aquest àmbit. Les preguntes a formulessis al respecte són: ¿El problema del programari sense llicència realment passa per una solució jurídica? Es poden posar portes al mar? Més enllà de plantejar el problema, hauríem de pensar perquè un tan alt nombre de persones al món fan servir programes l’ús és il·legal.

Comparteix

Icona de pantalla completa