I Fira Modernista de Carcaixent amb un intens programa per al cap de setmana

El municipi de Carcaixent va encetar divendres la seua I Fira Modernista, que contempla la celebració d’una extensa i variada programació d'activitats culturals, musicals, turístiques i gastronòmiques
11 juny 2016 01:00h
RedactaVeu / Carcaixent

Carcaixent va obrir aquest divendres les portes de la I Fira Modernista que al llarg del cap de setmana -consultar programació- ofereix una variada i suggerent proposta d’activitats. La Fira, que hui ha visitat el president de les Corts, Enric Morera, conclourà aquest diumenge de vesprada amb un concert de la Lira Carcaixentina que tindrà lloc a l'escenari central de la Fira.
 
 
Aquesta serà la guinda a les nombroses activitats previstes al llarg del cap de setmana, entre les quals destaquen rutes urbanes, rutes als Horts Monumentals, recreacions històriques com ara la d'una jornada laboral al Magatzem de Ribera el 1916 o la de dia a dia d'una casa burguesa al Palau de la Marquesa i espais i propostes gastronòmiques previstes en l’agenda d’aquest sugerent esdeveniment.
 
A més, s'han habilitat dos espais gastronòmics diferenciats. Per una banda, “La Plaça de la Tapa”, on els hostalers participants oferiran tapes a 1’50€ i, per altra banda, l’anomenat “Espai Gastronòmic” que comprendrà des de la prolongació del Passeig, el mateix Passeig i Julià Ribera, on els bars, restaurants i altres comerços oferiran també tapes i menús especials.
 
El tret d'eixida de la Fira va tindre lloc a les 18:30 hores d’ahir, quan diverses persones caracteritzades amb indumentària pròpia de principis de segle XX es concentraren al Magatzem de Ribera per a rebre a les autoritats i altres representants de col·lectius, associacions i particulars de Carcaixent convidats a l'acte. Entre els assistents es trobaven la vicepresidenta de la Diputació de València, MªJosep Amigó; la diputada de Turisme, Pilar Moncho, i el director general de Comerç, Natxo Costa, així com diversos alcaldes de la Ribera i altres càrrecs de la institució provincial.
 

Fira de la Tapa i Mercat d’Artesans

Posteriorment, tots junts, acompanyats de la Banda Juvenil de la Lira Carcaixentina, realitzaren una cercavila inaugural des del Magatzem de Ribera fins al Passeig on quedaren inaugurats la Fira de la Tapa i el Mercat d'Artesans que romandran oberts durant tot el cap de setmana.
 

Va ser en aquest escenari on l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, va introduir una persona caracteritzada com Julià Ribera, l'il·lustre arabista carcaixentí, que va ser l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural de la Fira Modernista. Julià Ribera traslladà al públic, durant la seua intervenció, al 1916 destacant la capacitat que tenen els carcaixentins d’eixir units de tots els problemes i animant tot el poble i els visitants a gaudir de totes les activitats previstes “en el marc incomparable que és la ciutat de Carcaixent”.
 

Per la nit,  es va celebrar l'espectacle coordinat pel poeta, Josep Piera,  que va combinar paraula, música i imatge per tal de retre homenatge al paisatge dels horts de tarongers que tenen a Carcaixent la seua màxima expressió. Es tractava  d'una selecció de poemes de fa un segle, d’autors que van des de Teodor Llorente fins a Miquel Duran, que parlaven del paisatge natural i humà de l’època. El recital va comptar amb la col·laboració d'Isabel Garcia Canet. L’antologia va buscar una lectura innovadora i valorar aquells textos en què el paisatge era la font principal de riquesa d’una societat que se sabia moderna i innovadora.
 

L'espectacle va estar acompanyat per la guitarra de Miquel Pérez Perelló, qui transportà els assistents als corrents musicals de l’època. Com a complement visual de l’espectacle, es projectaren imatges de l’època, així com iconografia pròpia del món taronger.

La I Fira Modernista conclourà el diumenge de vesprada amb un concert de la Lira Carcaixentina a l'escenari central de la Fira on, a més d'interpretar peces pròpies de l'època, recrearan les disputes que hi havia a Carcaixent entre les dos bandes de música que tenia la ciutat el 1916.
 
 
La Veu
 
next