Diari La Veu del País Valencià
Cabanyal Íntim, 11 propostes d’avantguarda
Europa Press / València

PROGRAMACIÓ COMPLETA I ACTUALITZADA DEL 3er CABANYAL ÍNTIM

En total, seran 11 muntatges “d’avantguarda, que satisfaran les necessitats dels més grans i també dels més menuts”, asseguren els responsables del certamen. Així, es podrà gaudir des de propostes centrades en la gastronomia fins a propostes pròpiament teatrals, passant per la dansa, el clown, el teatre infantil, la poesia escènica i el teatre més experimental.

Cabanyal Íntim, organitzat per Francachela Teatre en col·laboració amb la Plataforma Salvem el Cabanyal, anat consolidant-se “com un dels festivals referents de les arts escèniques d’avantguarda a la ciutat de València, pel seu suport a la creació local i per la seua tasca de dinamització del patrimoni històric i social d’un barri a través de l’art”, destaca l’organització.

Aquest divendres a les 19.30 hores donarà el tret d’eixida la performance inaugural, Intimidades tendidas, a càrrec de Lucía Jaén i Alicia Botía i la fotògrafa Kathi Seemann, que omplirà el carrer Sant Pere de dansa contemporània, fotografies i roba estesa pels balcons per il·luminar de color el barri i fer el començament d’aquesta 3a edició. Després, es desenvoluparan diverses actuacions entre les quals destaquem el concert del grup valencià Dwomo i les actuacions de Grand Tour (Graham Bell Tornado) i el poeta Jesús Ge, tot això presentat per La Diva.

A partir de dissabte i fins a diumenge a la nit, els espectadors podran gaudir d’onze espectacles de diferents disciplines artístiques d’aproximadament 25 minuts de durada, que es representaran durant 6 vegades al dia al llarg del cap de setmana. Les peces d’aquesta edició aprofundeixen en el fet escènic des de diferents òptiques i estils però amb la temàtica comuna de la ‘celebració de la vida’. En temps de crisi i de difícil conjuntura política i social, el festival advoca pel positiu com motor de canvi, però sense oblidar la crua realitat actual, la crítica i la sàtira política.

Cobdícia i corrupció política

Espectacles com ‘¿Qué queda de mí cuando no queda nada?’, de la Cia. Taninna Produccions o ‘Disculpe el señor. L’esperança’, de la Cia. Lozano i Zapico, presenten ‘la dura realitat de l’esclerosi múltiple i la cobdícia i la corrupció política, respectivament, per a mostrar la cara més crítica i realista del festival’.

D’altra banda, les dosis d’humor i alegria vénen representades per la Cia. Aérea Teatro, que amb el seu espectacle de clown ‘5 puertas’, ens recorda l’alegria d’estar vius i la importància de la donació de sang, recreant una sala d’espera d’un hospital res convencional. Diumenge des de les 10.00 a les 14.00 hores, el públic del festival podrà convertir-se en donant i acudir a una unitat mòbil d’extracció que serà instal·lada davant el Mercat del Cabanyal.

La dansa més compromesa socialment ve de la mà dels ballarins Abel Martí i Juana Varela, que amb la seua peça ‘Sola’, ens mostraran un treball basat en la llengua de signes i en la ceguesa. La Cia. Titoyaya presenta, en canvi, una bonica i poètica proposta de dansa, que ens ajudarà a comprendre la bellesa i importància del mar i del barri, a través de ‘Con vistas al mar’. Finalment, Clara Crespo i Alex Cantó ens faran partícips de la construcció del seu espectacle, Caseta Indestructible. Una posada en escena de manera que presta especial atenció al lema d’aquesta edició, la celebració de la vida.

El teatre documental i de la memòria es farà un forat gràcies a la Cia. Tabula Rasa que amb Un Àncora al cor, deixa al descobert la història de la seua família lligada a una antiga casa de banys situada a la platja de les arenes.

Per als qui prefereixen acostar-se a les parts més oblidades del barri, el festival proposa ‘Quién teme al bloque feroz? El Clot, la bona vida’, una experiència de 6 hores de durada que inclou el recorregut, el dinar i la sobretaula, en forma de jornada de convivència entre el públic i els habitants del controvertit Bloc Portuari, edifici d’habitatges socials que forma part del paisatge del Cabanyal des dels anys 50. Aquesta iniciativa està impulsada per l’equip format per EKA, La Cuina Furtiva i Encajes Urbanos, amb la col·laboració de Sergi Tarín i el col·lectiu interdisciplinari Transcultura.

Enguany el festival incorpora la gastronomia com una de les novetats més destacables a través d’un viatge culinari, musical i escènic dels acolorits carrers de la Havana Vella. La Cia. Montalvo Produccions ens revela les similituds d’aquest barri amb el del Cabanyal en Paladar Havana, un espectacle recomanable per als amants de la gastronomia, de la música i de l’arquitectura.

Teatre infantil

Cal esmentar que el teatre infantil està doblement representat en aquesta edició: La Poligonera Polivalente en ‘Kika i Planta’ aborda la importància de fomentar en els xiquets el respecte per la naturalesa i el valor de les coses xicotetes a través d’una captivadora història d’amistat feta amb la tècnica del ‘stop motion’. Per part seua, la Cia. La Lola Boreal incita als assistents a participar en la construcció de Villa Quitapenas, una peça de dansa, audiovisuals i pintura que anima els menuts a usar la bicicleta com a millor transport.

Finalment, el festival ofereix activitats paral·leles a la programació oficial, com són els ja habituals Íntims a la Nit, concerts escènics de la mà d’Ana Elena Pena i els ‘Jipiloyas’ d’una banda, i ‘Luna y Panorama de los Insectos’ per una altra. I com a novetat i espai audiovisual d’enguany, presentem els Íntims al Café; dos projeccions de documentals sobre el barri que ens ajudaran a revaloritzar-lo i conèixer més de prop la seua història. Monica Cases és l’autora de Llocs de la memòria. Platja de la Patacona (2013) i Marta Guerrera i Benigne Moreno ens ofereixen una mirada diferent amb Sguardo sul Cabanyal.

Comparteix

Icona de pantalla completa