Diari La Veu del País Valencià
Grup Trobada, un grup format per escolars i música en valencià
RedactaVeu / Castelló de la Ribera

Des de la Trobada d’Alzira, allà per l’any 1995 un grup no ha deixat d’acudir, any rere any, a totes les manifestacions cíviques-culturals convocades per la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, la qual cosa els ha donat l’oportunitat de popularitzar-lo i difondre les seues cançons en altres trobades de la Marina, l’Horta, la Costera, l’Alcoià, la Safor,d’entre altres.

De la iniciativa d’un grup de mestres del Severí, a Castelló de la Ribera, ja fa uns quants anys, va sorgir un projecte Grup Trobada, que ha anat consolidant-se amb el pas del temps fins esdevenir un treball amb pes específic en les manifestacions culturals del centre, localitat i resta de comarques valencianes.

El grup naix arran de la participació del CEIP Severí Torres en les Trobades d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Ribera. Format inicialment el grup com un taller escolar de música i llengua, encetaren la participació en les Trobades per la Llengua que amb el pas del temps, han esdevingut un referent per consolidar el grup i donar-lo a conèixer a les escoles i altres institucions valencianes.

En l’actualitat, el Grup Trobada el formen una vintena de xiquets i xiquetes de 4t a 6é de Primària. Els components del grup varien d’un any a l’altre. Al finalitzar l’etapa deixen de pertànyer al centre la qual cosa propicia la incorporació de nous membres. Pep Francés, mestre d’Educació Musical del centre, explica que la selecció la fan els mateixos alumnes mitjançant unes proves que lliurement han de superar.

Amb les cançons del grup, s’elaboren materials que després són aplicats a la resta de les classes i activitats del col·legi així com distribuïts per aquells centres que ens ho sol·liciten. Així, disposen ja de dos CD enregistrats per alumnes del Severí, un d’ells gravat l’any 2000 amb un total d’11 cançons què compta amb l’autorització expressa dels autors originals dels temes i l’altre CD de l’any 2006 què feren amb motiu de la XXI Trobada de la Ribera celebrada a Castelló.

El primer CD, conta Francés, “conté un llibret amb els textos de les cançons i la portada feta per Xavier Mariscal. El segon CD el facilitem amb els textos de les cançons”. A fi de poder utilitzar aquest material amb noves adaptacions dels textos, ‘també disposem de la base instrumental ‘play back’.

El projecte pretén motivar l’alumnat en les activitats musicals oferint-los la possibilitat de treballar en cançons d’actualitat, al temps que s’estructuren diferents continguts de l’àmbit escolar. Principalment, es tracta d’aprofitar l’estructura rítmica-melòdica de cançons conegudes i introduir noves lletres fetes en valencià que contenen temes transversals de l’ensenyament: la pau, el respecte pel medi ambient, el racisme, les comarques, la llengua, la solidaritat, etc.

“També pretenem, fer servir la música actual més apropada a l’alumne per tal d’introduir-la amb nous continguts a les sessions de música i la resta d’assignatures”, explica el professor.

La seua xicoteta història

Des de la seua creació, són moltes les activitats que a dut a terme ell grup. L’any 1996 participaren al II Congrés d’Escola Valenciana celebrat a la ciutat de València significant-se com una de les activitats culturals de més ressò. Anys després també estigueren al III Congrés celebrat a la Universitat Politècnica de València.

Des de la creació del concurs literari Sambori han participat en el lliurament de premis comarcals i distintes finals celebrades a la Universitat Politècnica de València, Facultat de Medicina de València, UJI de Castelló, Universitat d’Alacant i la Miguel Hernández d’Elx.

Han sigut convidats a dos concerts multitudinaris celebrats a Benicàssim i Barcelona organitzats per l’associació de professors d’Educació Musical ‘Com sona l’ESO’ amb la participació de més de mil alumnes de Secundària i el grup internacional valencià Obrint Pas.

“El nostre grup, al llarg d’aquests anys ha compartit escenari amb cantants mítics com Paco Muñoz o Pep Giménez ‘Botifarra’ i grups de renom com Obrint Pas, Rapsodes o Aspencat, entre altres”, assegura Francés.

Ara per ara, “tenim nou reptes que afrontar. El grup està consolidat però necessitem satisfer el desig dels actuals components i atendre el nostre públic més fidel, el qual ens demana més cançons. Disposem d’un repertori suficient per completar un nou CD que ens permetra reviure aquesta meravellosa aventura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa