Diari La Veu del País Valencià
Demanen a la Conselleria la restauració de la xarxa d’assessors de valencià

RedactaVeu / València.

Ara que tot just s’ha restaurat el senderi respecte de la sensibilitat del Govern valencià en relació a la llengua, experts sociòlegs, mestres i pedagogs així com una bona part del món educatiu més sensibilitzat, reivindica la necessitat de les assessories de valencià, per poder contribuir a l’augment de l’ús escolar i social de la llengua.

Aquestes assessories, van ser retallades durament pels governs del PP de la consellera Català i del conseller Font de Mora, tot i que complien un paper ben important pel que fa a la valoració, promoció i suport didàctic del valencià a les aules. Però a més d’això, les assessories maldaven per fer de nexe i pont entre els centres i la formació del professorat, sense oblidar el que suposava la seua existència per a la inspecció educativa.

Mentre van existir aquestes assessories, s’observà una evident revalorització del valencià en el món educatiu, degut a l’existència i promoció de jornades, estatges, aplecs i sessions d’intercanvi de les experiències més capdavanteres pedagògicament i didàctica. Des de les assessories, se suggerien qüestions metodològiques als centres per tal de millorar la qualitat educativa i es promovien plans de normalització lingüística.

Per al col·lectiu de sociòlegs i pedagogs, destaca l’aspecte fonamental de la seua intervenció davant les famílies, pel que fa a informació sobre els avantatges dels programes més òptims del sistema educatiu valencià, una de les accions més importants en la promoció de la llengua.

És per això que, des del món educatiu més compromès i els estudis realitzats sobre la incidència social del valencià, es reclama amb insistència “la recuperació d’aquesta figura, que aprofita per fomentar la qualitat i implantació social del valencià, més encara quan cal un model d’assessoria de valencià que ajude a tornar a situar-lo en el lloc que li correspon i que acompanye el professorat, especialment en les zones castellanoparlants, on es pateix una situació d’infravaloració de l’àrea de valencià i els programes plurilingües”.

El col·lectiu de mestres, pedagogs i sociòlegs afirmen que, al País Valencià, “no es poden permetre l’existència de ciutadans de primera i de segona”, en referència a les llengües, el plurilingüisme i el valencià com a base d’un nou projecte que ha d’arribar a tot l’alumnat del sistema educatiu i on, l’assessoria de valencià, esdevé la clau en l’acompanyament i aplicació d’aquest projecte.

Comparteix

Icona de pantalla completa