Diari La Veu del País Valencià
Debat 13J: Sánchez evita respondre si donarà suport a Iglesias

ACN / Madrid.

El referèndum d’autodeterminació a Catalunya ha enfrontat aquest dimarts els quatre candidats que aspiren a la presidència del Govern espanyol al debat a quatre, on el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha garantit que el referèndum no serà una línia roja a les negociacions després del 26-J. “Tenim una proposta clara però estem disposats a escoltar-ne altres de millors”, ha dit, i “en una negociació de govern mai hi ha línies roges”. Ha estat –juntament a la corrupció- un dels ítems d’aquest debat on s’han pogut veure durs enfrontaments entre Rajoy i els tres aspirants –especialment amb Rivera- i entre els dos representants dels partits d’esquerres, que s’han acusat d’haver impossibilitat l’acord, però no entre els representants de les dues formacions que van intentar formar govern després del 20-D, Pedro Sánchez i Albert Rivera. Després del fiasco dels últims mesos, Sánchez ha evitat concretar si pactarà amb Podemos un nou govern, mentre que Iglesias ha reiterat que el seu soci prioritari és el PSOE.

Iglesias i Sánchez han intercanviat durs retrets al llarg del debat i especialment pel que fa a Catalunya, malgrat que els dos han assenyalat el líder del PP, Mariano Rajoy, com l’artífex del creixement de l’independentisme. El líder del PSOE ha acusat Iglesias d’haver prioritzat el dret a decidir per davant de l’acord per formar un govern progressista, mentre que Iglesias ha recordat que Podemos és l’únic partit que ha guanyat les eleccions als independentistes.

Rivera i Sánchez han coincidit a recordar també que Podemos té partidaris de la independència a les seues files, mentre que Rajoy ha reiterat que està disposat a “parlar” del finançament i fins i tot de la reforma constitucional, però no de la unitat d’Espanya ni de la “igualtat” dels espanyols, que defensarà “a capa i espasa”.

Tots quatre han mantingut les posicions conegudes i han posat de manifest les seues profundes diferències sobre la manera com cal abordar la situació política a Catalunya, però Sánchez i Iglesias han apuntat que una de les vies per garantir que Catalunya es queda a l’Estat espanyol és que Rajoy “deixe de ser president del govern”.

Iglesias disposat a “parlar” sobre el referèndum

En contra del plantejament de Sánchez -que aposta per dir als catalans que “els estimem”- Iglesias ha apuntat que “no té sentit” fer aquest plantejament però establir “però tot seguirà com està”, i ha defensat novament el referèndum com la millor via perquè “Catalunya no se’n vaja d’Espanya”. “No s’ha de tenir por a la democràcia”, ha dit abans d’insistir en la constitucionalitat d’un possible referèndum. Amb tot, s’ha mostrat disposat “a dialogar i parlar amb el PSOE i els partits nacionalistes” per trobar “una solució nova”, perquè “l’immobilisme ha convertit les polítiques en una fàbrica d’independentistes”.

Creuament d’acusacions en corrupció

El bloc de corrupció també ha estat marcat per les acusacions creuades dels candidats. Sánchez i Rivera han retret a Rajoy la seua vinculació amb els papers de Bárcenas i el missatge de text que va enviar a l’extresorer del PP. Segons el líder del PSOE, Rajoy hauria d’haver dimitit mentre que el líder de C’s li demana que reflexione perquè “és molt difícil confiar en ell” i que no siga un “impediment” perquè es puga formar un govern.

Davant aquests retrets, Rajoy l’ha acusat de tenir una “mentalitat inquisitorial” i ha replicat a Sánchez citant els casos dels ERO d’Andalusia. El líder del PSOE també ha disparat contra Iglesias quan ha afirmat que li ha cridat l’atenció que el líder de Podemos no haja citat Iñigo Errejón i Juan Carlos Monedero en la seua intervenció sobre les anomenades portes giratòries.

Un dels moments més tensos del debat l’han protagonitzat Rivera i Iglesias. El líder de C’s ha afirmat que Podemos no demana diners als bancs perquè els rep del govern de Veneçuela liderat per Nicolás Maduro. “No es pot acusar d’un delicte quan en cinc ocasions el Tribunal Suprem ha arxivat les denúncies. No puc acceptar que en un debat s’acuse d’un delicte tan greu de finançament il·legal. Hi ha coses que no es poden fer en un debat”, ha respost Iglesias visiblement molest.

Rajoy diu que no hi haurà terceres eleccions si governa el més votat

Els tres aspirants a la presidència del Govern espanyol, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera han obert el debat responent taxativament que no hi haurà unes terceres eleccions per manca d’acord, tot i que tots tres han aprofitat per presentar-se com els que faran possible aquest govern. Rajoy no ha fet el mateix, i en resposta a la pregunta del presentador Pedro Piqueras ha assegurat que no hi haurà noves eleccions “si tots es comprometen a deixar governar el més votat”.

Sánchez, Iglesias i Rivera critiquen la gestió de la crisi i Rajoy fa bandera de l’ocupació

El primer bloc del debat ha dibuixat un tres contra u en què Sánchez, Iglesias i Rajoy han atacat durament la gestió de la crisi que ha fet Rajoy i l’han acusat d’haver fet pagar els plats trencats a les classes mitjanes i baixes. Rivera li ha retret que actue amb “triomfalisme” i “venga fum” quan l’Estat té l’atur més alt d’Europa. Iglesias ha promès derogar la reforma laboral li ha demanat que admeta públicament els errors en les seues polítiques econòmiques i Sánchez –que com Iglesias s’ha compromès a derogar la reforma laboral- l’ha acusat d’haver impulsat lleis per “revengisme ideològic”.

Per contra, el líder del PP ha reivindicat la creació d’ocupació dels últims anys i ha promès crear dos milions de llocs de treball en quatre anys. També ha advertit que la intenció del PSOE i de Podemos de “derogar-ho tot” és “un disbarat” i ha acusat els seus contrincants de “manipular la realitat”. “Governar és molt difícil, predicar és molt fàcil, i ací no es ve a fer pràctiques, al govern s’hi arriba après”, ha sentenciat.

Al bloc social, Sánchez ha retret Iglesias haver votat en contra de la seua investidura i bloquejar mesures del seu programa. Iglesias ha respost Sánchez que “s’equivoca d’adversari” i li ha traslladat que creu que els socialistes preferirien un govern entre PSOE i Unidos Podemos. El candidat ha afegit que Sánchez haurà de triar entre governar amb el PP o amb ells i ha assegurat que si els socialistes tenen més vots que Unidos Podemos proposarà que el candidat del PSOE siga el president. Iglesias ha dit que “allà on governem demostrem que ho fem millor”, recordant alcaldies de Madrid i Barcelona.

Rajoy, per la seua part, ha centrat el discurs en crear ocupació per millorar la cobertura social i s’ha marcat l’objectiu de 2,5 milions en quatre anys. “En la mesura que generem recursos, podem millorar les pensions, la sanitat i l’educació”, ha dit, i ha reivindicat que la millor política social de la legislatura va ser rebutjar el rescat de la UE i assegurar pensions. “Totes les polítiques han d’anar orientades a crear aquests 2,5 milions”, ha dit.

Rivera ha criticat Iglesias assenyalant que no té propostes i que la seua única proposta és derogar-ho tot i ha dit que les seues polítiques socials “sí que es poden pagar”. Ha defensat la igualtat “a tots els racons d’Espanya”, un fons comú per a l’educació, la sanitat i la dependència i un “pacte nacional per l’educació”, que incloga l’anglès com a llengua vehicular.

Sánchez evita respondre si donarà suport a Podemos

Sobre pactes postelectorals, el socialista Pedro Sanchez ha evitat respondre directament amb qui pactarà si és tercer, com pronostiquen algunes enquestes però ha assegurat que mai donarà suport a Rajoy perquè està “incapacitat” per governar. Sánchez ha dit que defensarà la igualtat però que els seus adversaris també són la intransigència, la supèrbia, l’oportunisme i ocupar el poder per ocupar-lo. Al seu torn, Rajoy ha indicat que pactarà “amb els espanyols” i que la seua posició serà la d’intentar “una gran coalició entre forces moderades i sensates i amb líders moderats i sensats”.

El candidat de C’s, Albert Rivera, per la seua part, ha dit que no vetarà Rajoy ni ningú i ha remarcat que “cal arribar a acords” però que siguen “per millorar Espanya i no per ocupar seients”.

Pablo Iglesias ha tancat aquest bloc remarcant que només hi ha dues opcions: “O un govern amb el PP o un govern entre Units Podem i el PSOE”. Iglesias ha reptat Pedro Sánchez al fet que diga amb qui vol pactar si és tercer, com indiquen algunes enquestes, i ha reiterat que el deixarà presidir el govern si té més vots que ell.

Iglesias: “Els espanyols han perdut tantes coses que han perdut fins i tot la por”

El debat s’ha tancat amb una apel·lació directa al vot, que ha obert Pablo Iglesias. El candidat d’Unidos Podemos ha dit que no demanava el vot sinó que volia obrir una reflexió: “Alguns parlaran de la por al canvi, són els amics de Blesa, Rato i Panamà i Gürtel. Crec que els espanyols han perdut tantes coses que han perdut la por, si votem amb esperança no guanyen els de sempre”, ha dit.

Rivera: “Em compromet a un nou govern, amb un canvi a millor i no a pitjor”

Rivera ha indicat que no es resigna “a un canvi a pitjor” i que té un somni. El candidat de C’s ha fet una crida a aquells que pensen que l’estat es pot aixecar i amb millors oportunitats. “Em compromet a un nou govern, amb un canvi a millor i no a pitjor”, ha dit.

Rajoy aposta per “mantenir el rumb”

El president en funcions, Mariano Rajoy, ha defensat que “Espanya i els espanyols tenim un gran futur” i que “alguns estan entestats a dir-nos tot el que no funciona”. Rajoy ha afegit que es pot estar orgullós de la sanitat, l’educació o el turisme i ha apostat per “mantenir el rumb” per aconseguir arribar als 20 milions d’ocupacions i millorar els serveis públics.

Sánchez crida a “sortir del bloqueig polític dels extrems”

Pedro Sánchez ha tancat el debat remarcant que es tracta d’unes eleccions importants per sortir “del bloqueig polític dels extrems”. Sánchez també ha cridat a la reflexió dels votants i ha dit que si pensen en les beques, les pensions, la sanitat, la dependència, la pobresa infantil “aniran a votar i votaran sí al canvi i sí al PSOE”.

Comparteix

Icona de pantalla completa