Diari La Veu del País Valencià
L’AELC atorga a Anna Moner i al seu ‘Gabinet de curiositats’ el premi al millor assaig
Redactaveu / València

Els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians els convoca l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana des del 1991. Amb 26 edicions s’han erigit com uns dels premis més importants de la literatura catalana al País Valencià. És un premi a obra publicada i, per tant, al marge de cap interès comercial.

Aquesta 26a edició dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians compta amb el patrocini i la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià, CEDRO, la Institució de les Lletres Catalanes i la Universitat d’Alacant.

Els Premiats

El premi al millor assaig publicat el 2015 ha estat per a Anna Moner i per al seu Gabinet de curiositats (Pruna Llibres), un recull d’articles publicats majoritàriament en el diari digital La Veu del País Valencià, però també a Quadern d’El País i al Calendari dels Brillants, entre octubre del 2013 i novembre del 2015; “una immersió en l’assaig de les curiositats, de la història de l’art, la ciència o els grans descobriments”.

Anna Moner presentant Gabinet de curiositats (Pruna llibres, 2015).

La novel·la de Martí Domínguez, La sega (Proa), que ja va rebre el Premi de la Crítica Catalana i el Premi de la Crítica de Serra d’Or, ha resultat la guanyadora en la categoria de narrativa. El jurat ha destacat que és “una novel·la rodona sobre la postguerra i els masovers del Maestrat”.

>

Entrevista de Mariola Nos a Martí Domínguez.

En la categoria infantil, ha estat guardonada l’antologia de poemes de Marc Granell, La vida que creix (Andana), a cura de Josep Vicent Garcia Raffi i amb il·lustracions de Paulapé (Paula Pérez de Lanuza); “una aposta innovadora per la poesia infantil”.

En la categoria juvenil, el jurat ha premiat la novel·la de Lliris Picó, Moisés, estigues quiet (Bullent); “una obra que sorprèn i que ens commou”. Aquesta ja va rebre el Premi Enric Valor del 2014.

Marc Granell.

Rodolf Sirera s’ha emportat el premi a la millor obra teatral amb Trio (Bromera); “una comèdia fresca, enginyosa, construïda amb la saviesa dramatúrgica d’un dels grans mestres del teatre en català”.

Antoni Ferrer ha rebut el premi al millor poemari de l’any per Variacions Goldberg (Denes); en paraules del jurat, “un llibre que destil·la tota l’experiència poètica i de vida d’una de les nostres grans figures literàries”.

El jurat ha estat format per Marisol González, Francesc Gisbert i Miquel de Renzi, en les categories de poesia, literatura infantil i literatura juvenil i, per Xavier Aliaga, Enric Iborra i la col·laboradora d’aquest digital Mariola Nos, en les d’assaig, narrativa i teatre.

La junta de l’AELC al País Valencià ha atorgat el Premi de Difusió a Ca Revolta, per la seua tasca en la difusió i promoció de la literatura catalana i la cultura a la ciutat de València.

Els premiats rebran un diploma honorífic i una escultura commemorativa de Jordi Albinyana.

17 de juny, nit dels Premis de la Crítica

La periodista i poeta Susanna Lliberós presentarà el lliurament dels Premis, que tindrà lloc aquest mateix divendres 17 de juny, a partir de les 19:30h, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (Sant Ferran, 12, València).

La vetlada és oberta a tothom. Hi haurà un tast de l’espectacle Cinc actrius lligen Rodoreda, amb Pilar Almeria, Pepa Juan i música d’Irene Klein i un homenatge a l’escriptora i professora Carme Miquel, amb un parlament a càrrec de Rosa Magraner.

Posteriorment, tindrà lloc un sopar, al mateix Octubre. Fins dijous es pot reservar plaça a [email protected] (socis de l’AELC i un acompanyant, 18€ per persona; socis de CEDRO, 20€; no socis, 22€).

Comparteix

Icona de pantalla completa