Diari La Veu del País Valencià
Mostra Viva reflexiona sobre la cultura i el conflicte amb els refugiats al Mediterrani
Sixto Ferrero / València

“Estem a sa casa”, la d’Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura, que ha estat l’amfitrió de la Mostra Viva que torna a la “normalitat”. De fet, Girona, en la seua breu intervenció, ha deixat clar que “després d’un any, ja estem en la normalitat”. Abans, però, que Girona rebera de bon grat l’Assemblea de ciutadans i ciutadanes del Mediterrani, s’ha projectat un vídeo que resumia els tres anys de resistència. Tres anys que van significar un rebuig quan Rita Barberá, aleshores alcaldessa, va retirar qualsevol suport logístic i econòmic a la Mostra.

Vicent Gregori ha fet de conductor de la presentació d’aquesta edició que, d’entrada, ha comptat amb la col·laboració de Javier Mariscal en el disseny del cartell. Ha agraït la col·laboració i l’assistència de “professionals de la cultura i persones compromeses”, que és com es defineix l’equip que duu endavant la Mostra, però, també la de polítics i directors que novament s’afegeixen al projecte.

Vicent Tamarit ha presentat el leitmotiv que vertebrarà aquesta edició, la “reflexió que el Mediterrani és un àrea de cultura i de conflicte”, ha dit el president referint-se al fet que, en els darrers temps, el Mare Nostrum s’ha convertit, més aviat, en una fossa comuna. Per això, ha demanat, Tamarit, que “hem de tornar a agermanar-nos” i, per això, convé recordar que “el 1979, la Mostra pretenia que les dues voreres del Mediterrani s’hi trobaren”. El cineasta ha conclòs recordant la carta que, aleshores, va escriure l’alcalde de València, Ricard Pérez-Casado.

Seguidament, els responsables de cada àrea han explicat, a grans trets i sense donar detalls concrets, per on anirà aquesta edició.

Toni Llorens i Samuel Sebastian han anunciat la presència de la filla d’Ettore Scola, el cineasta italià que fou guanyador de la Mostra i que va morir a les mitjanies de gener, així com també la presència d’Ossama Mohammed, cineasta sirià i refugiat, de qui s’oferirà una retrospectiva que servirà d’homenatge. No faltaran, tampoc, els cicles València en plató i el Cicle de cineastes valencians.

Organitzadors de la IV Mostra Viva del Meditarrani.

Joana Arribes ha transmès la seua idea per tractar la qüestió dels refugiats a través del cinema fet per dones; per això, planteja un recorregut històric que arriba a Manuela Ballester. L’art i la ‘performance’ conviuran amb les Dones en l’art, on s’empraran obres de Victoria Cano com a base per a l’actuació.

Roberto Garcia ha recordat que, novament, es visionaran curtmetratges d’arreu de la Mediterrània i, en el mateix sentit, Oriol Caballé ha presentat la vessant musical on, aprofitant que València és ciutat de la Seda 2016, es mostraran propostes musicals en les quals la ruta ha deixat empremta.

Maria Colomer ha explicat que la part d’escena es basarà en dues paraules: cos i paraula, essent, el cos, la representació del circ i la paraula, la tradició oral. Aquestes propostes s’ubicaran al Muvim, mentre que l’Encontre d’escriptors i escriptores de la Mediterrània tindrà lloc a Sant Miquel dels Reis i comptaran amb tres fases: el Preencontre, que tindrà lloc a diferents llibreries de València, l’encontre i la festa de la poesia i la literatura. A més, segons ha afegit Gregori, l’EMT posarà un servei especial amb un autobús directe des del centre fins a la seu de Sant Miquel.

Per la seua banda, Maite Ibáñez s’ha encarregat d’explicar les arts plàstiques, que compten amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts i que exposaran a l’Octubre un seguit de propostes de tota mena que fan incidència en el concepte mur/frontera.

Cartell dissenyat per Javier Mariscal.

Pel que fa als debats, “s’ampliaran per buscar un camí de participació ciutadana i per reflexionar, des del context, la visibilització de la dona de la Mediterrània”.

Ana Torres ha donat quatre pinzellades de la mostra educativa en la qual es pretén “una alfabetització audiovisual” i, com a novetat, s’han revelat “les instal·lacions que són una construcció participativa que faran entre cinc grups de cinc instituts”. També, la Mostra té cabuda i lloc per a la gastronomia, ja que, amb ajut de l’Agència Valenciana de Turisme, es durà a terme una mostra que tindrà lloc “en l’oblidat passeig la Mostra” de la Malva-rosa-Cabanyal. Tot i que altra seu pròxima serà, també, la Fàbrica de gel, on es faran debats, presentacions, actuacions musicals…

Finalment, Vicent Garcés ha llegit una missiva d’Ossama Mohammed, en la qual escrivia que “arribava a la Mostra amb felicitat pel retrobament i tristesa pel creixement del feixisme a Síria”.

A l’octubre, coneixerem tots els detalls en profunditat; de moment, però, s’han donat les línies mestres i el cartell dissenyat per Mariscal i s’ha palesat, novament, el suport polític a la Mostra, que ha passat de “subsistir a base de donacions dels membres de l’Assemblea” a tindre “la cessió d’infraestructures, l’any passat”, quan el nou consell no havia fet més que arribar a les institucions, i a tindre “un pressupost aproximat de 100.000 euros”, entre contribucions privades i públiques, des dels diferents estaments de la Generalitat, l’Ajuntament de València i a l’espera de confirmar la participació de la Diputació de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa