Educació augmentarà entre 65 i 70 les aules experimentals de 2-3 anys el proper curs

Les comarques d'Alacant augmentaran l'oferta entre 8 i 9 aules; les de Castelló s’augmenten entre 3 i 4 i, a les comarques de València, s'amplien entre 18 i 22
14 juny 2016 01:00h
RedactaVeu / València

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha anunciat l'ampliació de l'oferta d'aules de 2-3 anys per al pròxim curs escolar. Hi haurà entre 65 i 70 aules a centres educatius públics de tot el territori valencià. A les 35 aules experimentals de l'actual curs, se sumen entre 30 i 35 més per al curs 2016-2017, com a conseqüència dels resultats de l'informe d'avaluació del programa experimental que va arrancar enguany.

El secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miquel Soler, ha explicat que l'ampliació de l'oferta d'aules de 2 anys “és conseqüència de l'avanç del Govern valencià en l’augment la qualitat educativa, en l’aplicació de mesures per a reduir el fracàs escolar i en la garantia de la igualtat d'oportunitats a aquelles famílies que, per raons econòmiques, no poden escolaritzar els seus fills i filles en aquesta franja d'edat”.

L'informe d'avaluació ha evidenciat que el 84,7% de l'alumnat escolaritzat en les aules experimentals de 2-3 anys “no havia estat escolaritzat prèviament” i “s'extrau una valoració global positiva, amb la qual coincideixen tant els centres participants com l'administració educativa”. El document recull que “front a la gran diversitat de situacions familiars, econòmiques, culturals, d'integració i diversitat", l'escola constitueix "un dels primers agents a actuar com a compensador de les mancances originades " i afegeix que "si en algun moment es pot incidir de manera decisiva i compensatòria, és en aquestes fases inicials".

Entre 30 i 35 aules d'Infantil de 2 anys noves

Dels 35 centres educatius que ofertaran aules noves en Infantil de 2 anys, entre 8 i 9, corresponen a les comarques d'Alacant; entre 3 i 4, a les comarques de Castelló i, entre 18 i 22, a les comarques de València.

“L'ampliació que fem, per al pròxim curs, atén criteris ben clars: necessitats d'escolarització, que el centre educatiu compte amb una aula, que s'adapte a les necessitats de l'alumnat de 2 anys i que, si cal fer alguna adaptació menor, ha d'estar enllestida a principis de setembre del 2016”, ha dit Soler.

El pròxim divendres 17 de juny, la Conselleria aportarà la relació de centres definitius que se sumen al projecte experimental d'aules d'Infantil de 2-3 anys.

El secretari autonòmic ha avançat que hi haurà aules de 2 anys experimentals en poblacions que encara no en tenien, com ara: Vilafamés, Asp, Xixona, Alzira, Canals, Benigànim, Fontanars dels Alforins, Llíria, Manuel, Massamagrell, Paterna, Silla, Utiel, Vallada o Xirivella. També, hi haurà poblacions que ja compten amb aules experimentals de 2 anys i que amplien a més aules, com: Castelló de la Plana, Dénia o Alacant.

Constitució d'un fòrum per analitzar la situació d'Educació Infantil 0-3 anys

El secretari autonòmic d'Educació i Investigació s'ha reunit amb representants de la Plataforma Salvem 0-3, l'organització patronal ADEIV-ACADE i el sindicat FSIE. En el transcurs de la reunió, s'ha acordat la constitució d'un fòrum per a analitzar, conjuntament, la situació de l'educació infantil a tot el territori valencià, al qual es convidaran més agents implicats en aquest tema.

Miguel Soler ha explicat que, en aquest fòrum, analitzarà "les mesures necessàries per a ampliar l'oferta d'educació infantil de 0 a 3 anys i fer-la més accessible per al conjunt de la població, així com les possibles implicacions en la xarxa de centres actuals o en les seues plantilles". Soler ha posat, com a exemple, l'ampliació d'aules experimentals de dos anys en centres públics i ha explicat que, en aquest fòrum, "ja hem començat a analitzar en quins municipis i en quines circumstàncies s'amplia, per tal que aquest creixement reforce l'oferta de la xarxa de centres existents".

Per la seua part, Carmen Bardal, portaveu de les organitzacions presents en aquest fòrum, ha declarat que "fem una valoració positiva de la trobada perquè entenem que assenta les bases del que ha de ser, en breu, un fòrum reglat de participació i debat per a l'educació infantil en què puguem treballar per a incentivar l'objectiu d'estendre l'escolarització en el tram 0-3, compatibilitzant l'oferta educativa en centres públics i privats". 
next