El País Valencià és el territori amb més nombre de platges amb bandera blava

Concretament s'han concedit, enguany, 125 banderes blaves per a les platges valencianes, 5 més que l'any passat
14 juny 2016 01:00h
RedactaVeu / València
 
El País Valencià ha obtingut, enguany, un total de 125 banderes blaves, cinc més que l'any passat, atorgades per la Fundació d'Educació Ambiental (FEE), la qual cosa la converteix en el territori amb major nombre de platges guardonades. Aquestes dades suposen que, una de cada cinc banderes blaves atorgades a les platges i ports esportius espanyols, oneja a territori valencià.
 
En concret, han rebut aquesta distinció 125 platges i 14 ports esportius. Cal destacar el cas d'Alacant que, amb 75 banderes, és la província més guardonada. És important ressaltar que el 90% de les platges que s'han presentat han obtingut la bandera blava, així com el 100% dels ports esportius candidats.
 
Platges veteranes
 
La campanya de les banderes blaves compleix 30 anys i, per aquest motiu, s'han destacat: la platja Nord de Gandia (La Safor), La Fossa de Calp (Marina Alta), el Racó de l'Albir de l'Alfàs del Pi (Marina Baixa), el Carrer de la Mar del Campello (l’Alacantí) i Sant Joan d'Alacant, per haver-la conservat en tot aquest temps.
 
La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha afirmat que les banderes blaves reconeixen la política de qualitat de les aigües i estimulen la gestió sostenible del medi marí.
 
Durant l'acte de lliurament als representants municipals de les localitats dels distintius que identifiquen les platges i ports esportius amb una alta qualitat ambiental i uns bons serveis i seguretat per als usuaris, Elena Cebrián ha indicat que la importància mediambiental i turística d'aquests guardons representa un reconeixement a la tasca que desenvolupen, al País Valencià, les diferents institucions i, especialment, els ajuntaments.
 
Noves banderes blaves
 
La consellera ha fet lliurament a l'alcalde de València, Joan Ribó, de les banderes blaves que corresponen a les platges de la ciutat, entre les quals destaquen la de la Malva-rosa i el Cabanyal, que l'han recuperat. Altres platges en les quals onejarà la bandera blava, novament, són les de Masbó, a Moncofa (la Plana Baixa); Punta del Raset i Els Rotes, a Dénia (Marina Alta); La Cala, a Finestrat (Marina Baixa) i, Paradís i Bon Nou, a La Vila Joiosa (Marina Baixa). A més, dues noves platges han obtingut la bandera blava, per primera vegada, enguany: la Platja Sud, a Peníscola (Baix Maestrat) i la Platja de Cales de Santiago Bernabeu, a Santa Pola (Baix Vinalopó). 
 
A més, Cebrián ha assenyalat que també suposa un incentiu perquè les persones mostren comportaments i hàbits responsables per a mantenir en la millor de les condicions de neteja les nostres platges.
 
En referència a açò, la titular d'Agricultura i Medi Ambient ha indicat que el Govern Valencià està realitzant un important esforç en matèria de sanejament, depuració i reutilització d'aigües residuals, la qual cosa ha permès millorar la qualitat de l'aigua en la costa.
 
Seguir treballant per a evitar residus a les platges
 
Així mateix, la consellera ha afegit que, malgrat el que s'ha aconseguit, cal seguir treballant per a evitar que els residus acaben a les platges i que contaminen l'aigua, amb la implantació, mitjaçant el diàleg i la participació, de nous sistemes de gestió de residus més responsables que incidisquen en la reducció de la generació d’aquests, com el Sistema de Dipòsit i Devolució i Tornada (SDDR) d'envasos.
 
Criteris per a la concessió de la bandera blava
 
Aquest distintiu és un sistema de certificació de la qualitat ambiental desenvolupat per la FEE des del 1987 i per a aconseguir-lo es tenen en compte diferents criteris que s'agrupen en aquestes quatre àrees: Qualitat de les aigües de bany, Informació i educació ambiental, Gestió ambiental i Seguretat, serveis i instal·lacions.

La Veu
 
next