Diari La Veu del País Valencià
La previsió de pluges obliga a ajornar cinc Trobades d’aquest cap de setmana
RedactaVeu / País Valencià

Aquest cap de setmana s’anaven a celebrar un total de sis festes per la llengua al llarg de les nostres comarques. Les adverses previsions meteorològiques per a dissabte i diumenge, han obligat a prendre la determinació a les Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana i les seues diferents comissions organitzadores de les Trobades d’ajornar-ne quatre pel fet que les festes per la llengua se celebren a parcs, places i carrers.

“L’amenaça de pluges pot desfer el treball i l’esforç de molts mesos d’organització per part de les diferents comunitats educatives i socials”, ha explicat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i ha volgut destacar que “en aquests casos cal ser cautes i la pluja fa que no es puguen desenvolupar amb normalitat els tallers per als xiquets i xiquetes, les activitats als escenaris, les cercaviles i totes les diverses i extenses programacions que tenen les festes per la llengua i que suposen crides a la ciutadania per tal que famílies i docents òmpliguen els carrers per reivindicar un ensenyament públic, de qualitat i en valencià”.

Les Trobades de València ciutat, Genovés, Nàquera i Monòver se celebraran en noves dates. Així, la Trobada de les Valls del Vinalopó a Monòver es farà dimecres 1 de maig, la Trobada de la Costera a Genovés, el dissabte 4 de maig, la Trobada del Camp de Túria a Nàquera, el 26 de maig.

La 25a Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí, que s’anava a celebrar aquest diumenge 28 d’abril a Alacant queda també ajornada. Se celebrarà el diumenge 5 de maig amb el mateix programa d’activitats.

A hores d’ara queda per confirmar una nova data per a la Trobada de València ciutat, que se celebra enguany al barri de Benicalap. Aquesta festa per la llengua, que sol ser multitudinària, és una de les fites més importants de les festes d’estima pel valencià lúdiques i reivindicatives que s’organitzen cada primavera.

XI Trobada de secundària i batxillerat en valencià de l’Alacantí

El que sí que s’ha celebrat hui ha estat la XI Trobada de secundària i batxillerat en valencià de l’Alacantí. Uns 2.500 alumnes d’instituts d’Agost, Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Mutxamel, el Campello i Xixona s’han reunit aquest matí al Museu de la Universitat d’Alacant per celebrar la Trobada que s’organitza específicament per als instituts de la comarca de l’Alacantí. Són en total una quinzena de centres amb ensenyament en valencià de la comarca, als quals s’ha unit l’IES Llibertat de Torrevella, que també ha volgut participar d’aquesta festa per la llengua farcida de tallers dels centres, estants d’editorials, exposicions i música.

La veu de l’alumnat dels instituts de l’Alacantí ha reivindicat que es faça efectiva la catalogació lingüística en valencià de tots llocs docents de secundària. Aquest acte, impulsat per La Cívica d’Escola Valenciana i en el qual col·laboren la Universitat d’Alacant, els instituts implicats i els ajuntaments d’Agost, el Campello, Sant Joan i Xixona, ha esdevingut un element positiu de cohesió i d’estima per la llengua per part dels docent i l’alumnat de secundària i batxillerat de la comarca sota el lema La veu del teu poble, el lema de les Trobades 2013, dedicades al poeta Vicent Andrés Estellés.

En el marc d’aquesta festa lúdica i reivindicativa, M ari Carme Llorca, presidenta de La Cívica d’Escola Valenciana, ha volgut remarcar que “una de les reivindicacions històriques de la comunitat educativa valenciana és la catalogació lingüística de tot el professorat dels instituts” i ha afegit que des de la Conselleria d’Educació “es va anunciar fa uns mesos que finalment posaria en marxa aquesta mesura, però encara no ho ha dut a terme i això és fonamental per garantir el bon funcionament dels programes d’ensenyament en valencià als instituts que els oferten i per a poder ampliar l’oferta d’ensenyament en valencià a molts instituts que encara no la tenen”.

Des d’Escola Valenciana s’estima que un 30% del professorat de secundària no té la capacitació lingüística en valencià, perquè l’administració educativa no ho exigeix. Açò sol generar irregularitats habitualment en instituts que oferten alguna línia d’ensenyament en valencià per no comptar amb suficient professorat capacitat per a impartir les matèries en valencià o, en alguns casos puntuals, perquè hi ha docents que s’hi neguen a impartir-les.

A açò cal sumar l’alumnat que ha pogut estudiar en valencià a l’escola però que no pot continuar escollint aquest programa quan es matricula a l’institut, perquè no hi ha oferta. Un exemple d’aquest cas es troba en la ciutat d’Alacant.

Trobada a Alberic (foto: Cristóbal Calvo)
Per al curs que ve l’alumnat del CEIP Benalua, que ha tingut la oportunitat d’estudiar en un programa d’immersió lingüística, que li ha garantit l’aprenentatge equilibrat en les dues llengües oficials, deixarà de poder-ho fer el pròxim curs quan passe a l’IES al qual està inscrita l’escola, l’Institut Cavanilles, que no compta amb cap programa d’ensenyament en valencipa entre la seua oferta. “caldria que la Conselleria d’Educació anara molt amb compte amb aquestes incidències i que tinguera previstes solucions per a casos com aquest, ja que del que es tracta és de garantir l’ensenyament de qualitat per a l’alumnat, és per això que ara l’Administració educativa té una oportunitat magnífica per a obrir un programa d’ensenyament en valencià a l’IES Cavanilles”, ha declarat la presidenta de La Cívica d’Escola Valenciana.

Un concert de La Gira d’Escola Valenciana ha marcat la cloenda d’aquesta Trobada. Ha actuat el grup de música en valencià Odi.

Informació actualitzada a www.escolavalenciana.org/trobades2013

Trobada de Secundàia de l’Alacantí (foto: Alacant.cat)

Comparteix

Icona de pantalla completa