Aquest diumenge es commemora la Crema de Xàtiva

La Ruta de la Crema, fotografies amb el quadre de Felip V i un concert de música d'arrels seran els actes amb què es recordarà aquesta data


RedactaVeu / Xàtiva.
 
Aquest diumenge 19 de juny de 2016, la Regidoria de Cultura i la de Turisme han programat diversos actes per recordar la Crema de Xàtiva.
 
La font del Lleó serà el punt de trobada on s'iniciarà, a les 9.45h, la Ruta de la Crema, que tindrà un límit de places, les quals es poden reservar a l'Oficina de Turisme. Al llarg del matí, el Museu de Belles Arts estarà obert per poder fer-se una fotografia amb el quadre de Felip V. La jornada clourà amb un concert de música d'arrels i projeccions audiovisuals, a les 20.30h, a la plaça de la Seu.
 

Imatge: Ajuntament de Xàtiva.
 
La Crema de Xàtiva de 1707
 
El dia 19 de juny és la data en què Xàtiva recorda l’incendi que, durant dies, a mitjan del mes de juny de 1707, va tindre lloc a aquesta ciutat com a conseqüència de la represàlia que l’exèrcit borbònic, baix les ordes del general d’Asfeld, va exercir sobre els xativins per haver-li oposat ferma resistència, durant la Guerra de Successió, a la Corona d’Espanya.
 
Durant la contesa, Xàtiva fou una de les ciutats on la majoria dels seus habitants va prendre part a favor de Carles d’Àustria, pretendent a la Corona d’Espanya, contraposat a Felip V, que descendent de la branca borbònica, francesa, també optava al tron espanyol.
 
Des d’Almansa, les tropes borbòniques es van dividir en dues columnes: una d’elles es va dirigir cap a Xàtiva per trobar-se amb la resistència dels habitants de la ciutat, el que va provocar el seu assetjament i bombardeig amb artilleria.
 

Vídeo: Canal Ajuntament de Xàtiva.
 
El 22 de maig arriben les tropes borbòniques a les portes de les muralles de Xàtiva. Es va iniciar l’atac artiller i de tropes d’infanteria dos dies després durant l’assetjament pel Portal de Santa Tecla i el dels Banys, a la zona oest de Xàtiva, actual plaça de la Bassa. Malgrat la fèrria defensa que des de cadascuna de les cases s’oposava a l’invasor, la superioritat militar dels atacants va poder amb la defensa, sembrant els carrers de cadàvers i, fins i tot, a l’edifici del convent i a l’església de Sant Agustí, es va executar part dels seus habitants. Conquerida la ciutat, es va saquejar mentre els seus habitants fugien d’ella. Arribava el torn d’afrontar l’assalt al castell, on s’havia fet forta la resistència i al qual havien aconseguir entrar després d’intensos bombardejos i de la capitulació de la ciutat, efectuada el dia 5 de juny.
 
El 17 de juny de 1707, les tropes de l’exèrcit borbònic iniciaven la destrucció i incendi de la ciutat de Xàtiva exercint així, “per dret de conquesta”, un càstig exemplar sobre aquells que s’havien oposat amb les armes a les seues pretensions. Durant diversos dies, les flames van calar sobre els edificis i béns dels veïns de Xàtiva.
 
Socarrats
 
Així es va originar la denominació de “socarrats” per als habitants de la ciutat, per la seua relació amb el foc que els va devorar. Es pretenia esborrar de la memòria Xàtiva i, per això, quan es va decidir la seua reconstrucció i la tornada d’habitants se li va imposar el nom de Colònia Nova de Sant Felip, nom que va romandre fins a les Corts de Cadis de 1811 on, per iniciativa del Diputat Joaquín Lorenzo Villanueva, li fou restituït el nom de Xàtiva.
 
Felip V cap per avall
 
Com a recordatori d’aquella infame actitud del rei Borbó, al Museu Municipal de l’Almodí de Xàtiva es va col·locar el quadre de Felip V cap per avall. És una xicoteta venjança dels xativins amb qui, faltat de la clemència del vencedor, tan mal va tractar la ciutat, físicament i moral. Actualment, la pintura es troba al Museu de Belles Arts de la capital de la Costera.

La Veu
 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat