Valentín González, ni oblit, ni perdó

El proper 25 de Juny, CNT-València realitzarà un sentit homenatge al jove sindicalista de la CNT, Valentín González, “assassinat per la policia feixista durant la transició”
18 juny 2016 01:00h

RedactaVeu / València.
 
La Llei d’Amnistia que impossibilita jutjar els criminals franquistes, les retallades en drets a la classe treballadora mitjançant la reforma laboral o la Llei mordassa amb la qual intenten anul·lar qualsevol activitat veritablement sindicalista, “ens situen en un context social molt semblant al del 1979, any en què va ser brutalment assassinat el nostre jove company”, segons recorden dirigents de la CNT-València.
 
La situació actual sembla no haver canviat respecte a la de fa 37 anys. “Les brutals agressions policials”, els constants intents per condemnar l’exercici de llibertat sindical o els esforços institucionals per silenciar la denúncia pública “dels greus problemes que ens afecten, no ens deixen marge per solucionar els conflictes de classe”.
 
El 25 de Juny del 1979 els treballadors de la colla de càrrega i descàrrega del Mercat d’Abastos, majoritàriament del Sindicat de Transports de CNT en València, decidiren convocar una vaga pacífica formalment legalitzada. L’Estat obligava a complir les seues normes i així ho feren sindicalistes de la CNT, però mig centenar de policies van ordenar desallotjar el mercat, donant com a temps límit, tres minuts.
 
Els treballadors, exercint el legítim dret d’activitat sindical, decidiren refugiar-se als vestuaris del mercat, on es trobava Valentín González amb el seu pare. Però la policia, lluny de respectar els drets dels treballadors i treballadores del Mercat, "va llançar projectils de fum per fer que eixiren al carrer i boicotejar la vaga. Quasi asfixiats, aconseguiren eixir de l’edifici, però “un membre de la policia va espentar el pare de Valentín i aquest va intervenir per ajudar-lo. A dos metres de distància un altre policia va disparar un projectil contra Valentín i el company caigué a terra. Fou traslladat a l’hospital però va ingressar ja sense vida”, relaten.
 

Paqui González, germana de Valentín, en una entrevista en laveupv
 
Des de CNT- València es va convocar una vaga general a la ciutat per al dia següent, a la qual es sumarien la resta de sindicats i els partits de l’esquerra. Treballadors i treballadores es reuniren en assemblees a les seues empreses, es va anul·lar el servei de correus, els centres comercials estaven deserts, la premsa escrita es va fer ressò del fet que unes 300.000 persones acompanyaren el taüt de Valentín cobert per una bandera de la CNT fins al cementeri.
 
La lluita sindical, més actual que mai, “no pot deixar de recordar els companys i companyes que renunciaren a tot per defensar els nostres drets que llavors eren els seus i els de tota la classe treballadora”.
 
“L’assassinat del company no pot caure en l’oblit i menys quan estem presenciant la brutalitat coercitiva estatal contra qualsevol col·lectiu, organització o moviment que, amb tota justícia, lluita als carrers per uns drets fonamentals que beneficien tota la societat”, expliquen.
 
L’acte es durà a terme a les 12h en l’antic Mercat d’Abastos, precisament al mateix lloc on es produïren els successos d’aquella vaga obrera brutalment reprimida per la policia.
 
Per a aquesta organització sindical, “València està obligada a recordar la memòria de Valentín González. Ningú pot quedar-se al marge”.
 

 
next