Diari La Veu del País Valencià
Puig: ‘322 milions d’euros no es van investigar’ al PV per ‘l’amnistia fiscal’
Europa press / València

La Intervenció de la Generalitat ha realitzat un informe en el qual es posa de manifest que entre 2012 i 2014 es van anul·lar liquidacions tributàries corresponents als impostos de successions, patrimoni, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats per un import de 322 milions d’euros. Segons ha avançat el president, Ximo Puig, “ací també va haver-hi amnistia fiscal, 322 milions que no es van investigar”.

Així s’ha pronunciat el cap del Consell durant la sessió de control en les Corts, en resposta a la pregunta del portaveu de Ciutadanos, Alexis Marí, sobre les mesures engegades per a millorar l’eficiència en la gestió dels recursos públics al País Valencià.

Fonts de la Conselleria d’Hisenda han precisat que eixes xifres han sigut revelades per “l’Informe de control financer dels expedients d’anul·lació i baixa per prescripció de liquidacions tributàries durant els exercicis 2012 – 2014”, que conclou que “durant el període objecte de control es van anul·lar liquidacions tributàries en e l’ISD i en l’ITP-AJD per import de 322.313.238,29 euros”.

En total, les liquidacions anul·lades d’aquests impostos van ser 37.457. Del total, “7.378 liquidacions anul·lades per import de 51.281.732,64 euros es van registrar com a anul·lacions per prescripció”.

El document de la Intervenció afig també que, de la revisió de dotze expedients seleccionats per l’equip de control, “s’ha posat de manifest que el termini mitjà que transcorre des de la presentació de l’autoliquidació fins a la notificació de l’inici del procediment de comprovació és de 3 anys, 5 mesos i 15 dies, sense que es justifique el motiu de tal dilació ni la realització de cap tipus de control sobre aquest tema per part de la Direcció General de Tributs i Joc”.

Han recordat que “el termini de prescripció és de quatre anys, de manera que 7.378 liquidacions s’haurien anul·lat en el període d’estudi perquè havien passat quatre anys sense cap actuació, la qual cosa va provocar la seua prescripció”.

La resta d’anul·lacions, fins a les 37.457 i els 322 milions, respon a diferents causes, fonamentalment, les sentències del TEAR i del TSJCV que van rebutjar el sistema de comprovació de valors dels immobles (a l’efecte dels citats impostos) que va aprovar l’anterior Consell. Una vegada rebutjada una liquidació, cal realitzar-ne una de nova, però si l’Administració no fa res, el procediment caduca als 6 mesos.

Entre les recomanacions de l’Informe de la Intervenció figura la “d’exigència de les oportunes responsabilitats als responsables de la prescripció de drets”.

“El Consell està desactivant mines”

Puig ha assenyalat que l’executiu valencià està “intentant resoldre problemes del passat i prenent mesures de control de la despesa, amb una Viceintervenció General de Control de Fons Comunitaris i Subvencions, l’accés de la Conselleria d’Hisenda a la comptabilitat de les empreses, la Llei de Comptes Oberts o el Pla de Xoc contra el Frau Fiscal, que ha permès detectar 539 defraudadors i recuperar dos milions d’euros”, ha asseverat.

“És el camí”, ha dit Puig, que també ha recordat que la situació “és la que és” i el Consell està “desactivant mines” conseqüència de “la mala gestió, corrupció i falta de sentit comú”. Ha avançat, per exemple, que aquest divendres el Consell deixarà de pagar cada mes 29.000 euros per la seu de Canal 9 a Alacant “que no és propietat de la Generalitat i en la qual s’han invertit ni més ni menys que 5 milions d’euros”.

Comparteix

Icona de pantalla completa