Diari La Veu del País Valencià
Assistència i ajuda a la gent gran
Per Tecnonews / AMIC

Quantis ha renovat amb la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d’Espanya (UDP) el projecte “Amb tu a Casa”, l’objectiu és “acompanyar” a persones grans, que viuen soles i tenen un grau de dependència lleu o moderat, en zones sense cobertura de banda ampla fixa. El programa -que es finança a través del 0,7% de l’IRPF- es va posar en marxa el 2008 i es basa en el manteniment del servei d’acompanyament a través de videoconferència, facilitant un major grau d’autonomia i seguretat a la gent gran en les seves domicilis habituals durant tot el dia. La utilització del satèl·lit ha permès incorporar al projecte a persones grans que viuen en nuclis rurals aïllats, on no hi ha cobertura de xarxa convencional.

El servei permet assegurar l’assistència i ajuda al major, supervisant diàriament el seu estat de salut, les seves activitats, problemes, preocupacions o satisfaccions personals, i detectant, si escau, possibles emergències a la llar, o en la seva situació personal. Per UDP: “Programes com aquest – afirma Paca Tricio, directora gerent – fan possible que les persones grans puguin envellir en els àmbits rurals millor ateses, gràcies a les noves tecnologies”.

A través d’un Centre d’Acompanyament, Quantis contacta diàriament amb cada persona que participa al programa, s’atenen les incidències que puguin sorgir per demanda del propi usuari aplicant els protocols necessaris en cada ocasió i, si s’estima necessari, s’avisa als serveis d’emergència locals i als familiars per informar-los. En paral·lel, els usuaris mantenen una relació a través de videoconferència activa amb els seus familiars i amb altres participants en el programa.

D’acord amb Marisol Astorga, coordinadora del projecte a Quantis, “el projecte ha millorat el dia a dia d’aquestes persones, que en molts casos tenen una mobilitat reduïda i viuen en pobles amb prou feines deu veïns”. El programa contempla l’accés via satèl·lit a Internet, la instal·lació d’un ordinador i la formació necessària per a manejar-se amb el sistema de videoconferència. “Es parla amb ells com si es tractés d’una gran família … els deixes parlar, els preguntes per les seves preocupacions, pel que han fet o faran aquest dia, sense perdre ni envair la seva intimitat”, explica Marisol Astorga.

Actualment hi ha més de mig centenar de persones entre 70 i 90 anys, que participen en el programa en pobles sense cobertura de banda ampla on a l’hivern viuen només uns pocs veïns. Una vegada que agafen confiança amb el sistema, els grans es comencen a relacionar entre ells i mantenen una relació molt més intensa amb els seus familiars. “D’alguna manera -indica Astorga- els hem tornat la il·lusió al introduir aquesta possibilitat de relació en les seves vides”.

Comparteix

Icona de pantalla completa