Diari La Veu del País Valencià
Quatre festes valencianes entre les 20 millors celebracions estatals

RedactaVeu / València.

La web Niumba, pertanyent a la pàgina de reserves de viatges Tripadvisor, ha elaborat un llistat de les 20 festes de l’Estat espanyol que s’haurien de viure en primera persona. En aquesta relació de celebracions, apareixen els Sanfermines o les Carnestoltes de Cadis. Cal destacar les quatre festes del País Valencià que hi figuren, que són: la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí (Ribera Alta), les Falles de València (l’Horta Nord), la Tomatina de Bunyol (la Foia de Bunyol) i els Moros i Cristians d’Alcoi (l’Alcoià).
Les d’Algemesí són Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat de la Unesco i se celebren cada 7 i 8 de setembre. Les processons a la verge omplin els carrers d’estels de colors que es recreen en els capritxosos moviments de la Muixeranga, els Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, el Bolero i els Tornejants a ritme de les melodies de la dolçaina i el tabalet.
Pot ser que les Falles siguen unes de les més conegudes arreu de l’Estat, a més, van ser declarades Festes d’Interés Turístic Internacional. Al text d’aquesta web, expliquen que aquestes se celebren entorn a Sant Josep (19 de març) i que combinen l’art, la tradició, la sàtira i el foc. A més, destaquen les mascletades i la creativitat fallera que, com és habitual, acaba en cendres.
En el cas de la Tomatina, que té lloc l’últim dimecres d’agost, també ha estat declarada d’Interés Turístic Internacional, fet que queda demostrat per l’assistència de públic estranger, que sol ser prou notable en aquesta batalla de tomatades. Tant és així que actualment s’han de comprar tíquets per poder participar-hi, ja que hi acudia massa gent i això podia ser perillós en qüestions de seguretat.
Per últim, els Moros i Cristians d’Alcoi, en honor a Sant Jordi (23 d’abril), representen la batalla entre les tropes musulmanes i cristianes del segle XIII. Aquestes també compten amb el reconeixement d’Interés Turístic Internacional.
Per als curiosos que vulguen saber quines són totes les festes del País Valencià declarades d’Interés Turístic Internacional, es poden consultar al següent enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa