‘Cabanyal Z’, una websèrie en Cinema Jove que ‘escridassà’ el govern de Rita Barberá

17 juny 2016 01:00h

Sixto Ferrero
/ València.


Ahir començava Cinema Jove, el festival que el cap i casal dedica a l’art de la cinematografia en tota la seua ampla diversitat audiovisual. Enguany, entre les seues novetats, compta amb una competitiva i atractiva secció oficial de Websèries, amb vint projeccions que entren en concurs i cinc més que ho faran fora.

Una d’aquestes és Cabanyal Z, la websèrie que porta endavant tot un barri però que té Joan Alamar com a cap visible del projecte. El camí seguit per Cabanyal Z no ha estat planer, ni molt menys, i ha passat de “no rebre resposta” a entrar amb ple dret a competir dins d’una secció novella, però sobretot, com valora Alamar, “molt positivament” necessària, ja que en els últims mesos “estan sorgint molts festivals i la ciutat de València no tenia una secció així”. Cinema Jove, amb això, “ha tingut a bé obrir-se” i destaca que tot plegat ha estat gràcies a “l’espenta d’Ana Ramón Rubio i Maria Albiñana, i la gent de Sin vida propia”.


El festival, sens dubte, ha canviat. De fet “altres anys havíem contactant amb Cinema Jove per tindre un passi i no vam tindre ni contestació” recorden, encara com “ens reberen i es van escridassar una mica” diu Alamar “supose perquè hi ha un personatge que s’assembla a Barberá i és una websèrie combativa”. “Ara amb el canvi polític no tenen por i si ara està més obert que abans, serà molt positiu”, amb això, diu “estem encantats d’aquesta nova línia.


Cabanyal Z, una de zombis

Cabanyal Z s’identifica com “un projecte de barri” que “sorgeix en l’època de la degradació”, amb l’objectiu de “parar que l’ajuntament de València i Barberà feren el que volien fer amb Blasco Ibáñez”. Aleshores, recorda el director, “deien que l’única solució per al barri era fer l’avinguda”. Cabanyal Z, “volia ser un altaveu del barri, ser un col·lectiu més de lluita”. Aprofundint més en la retòrica, ens anticipa que “amb ficció volíem dir coses”. Com, ens preguntem doncs, “basant-nos en el concepte de ficció pel canvi social, agafar la problemàtica, representar el col·lectiu en lluita i transportar-ho a la ciència ficció, al gènere fantàstic per a d’una manera terapèutica, parlar d’una problemàtica i d’altra edulcorar perquè siga més vendible, perquè a qui no li interessen els temes socials es puga interessar”.


Al remat, afegeix “investiguem la ficció pel canvi social amb la metàfora”. I ací, la metàfora, “en el cas del Cabanyal el tema zombi venia quasi rodat per com està de degradada la zona, amb cases reduïdes, la immersió de la droga dels anys 90 i 2000, en general són un seguit de conceptes que venien rodats”, i fins i tot “la metàfora pròpia del gènere” és vàlida en la vida real, ja que representa el paral·lelisme amb “una minoria parapetada per una majoria famèlica”. No obstant això, adverteix Alamar que “és un gènere que ja existeix”, el que passa és que “s’adaptava al Cabanyal perfectament”.

Les Websèries, substitutes de les sèries de TV?

Som, sens dubte, en l’era d’Internet. Tot està canviant i tot cada vegada tendeix a la immediatesa, la brevetat. Les websèries són un dels productes nascuts a la xarxa que més impacte de futur se’ls augura, però, pot el format acabar amb les tradicionals sèries de televisió? “La TV acabarà veient-se per internet i en este impàs hi ha hagut un increment de llibertat creativa”, explica Joan Alamar. En aquest sentit, “les websèries respecte a les sèries de TV, som com els curtmetratges al cinema”, ja que “la majoria són amb baix pressupost” a través de les quals “per certes raons sovint volem donar un missatge”. Tanmateix argüeix que “el concepte websèrie és difícil d’explicar”, però “la majoria són independents i de format curt”. Aquestes són però unes característiques que ens ajudaran a identificar-les.


Davant el futur, “les sèries de TV acabaran veient-se per internet”. Quan això passe “les grans companyies acabaran fagocitant-ho tot, com Movistar, les companyies telefòniques”, en general “que són les que tenen el poder i han també agafat el poder de la distribució”.

Confien en el públic

Amb vint websèries en competició i passar de “no rebre resposta ni per fer una projecció, una presentació”, a competir en la secció oficial hi ha quasi la mateixa distància que separa el tarannà de l’actual govern municipal de l’anterior. En la secció “hi ha molta qualitat i si arriba algun premi perfecte”, encara que amb els peus a terra, reconeix el director que “amb estar dins ja és suficient, que hagen comptat per estar en la secció oficial”. Però, no oblidem que Cabanyal Z juga a casa..., entre riures i zombis, entre metàfores i caracteritzacions: “Caram, heu vist aquell zombi que s’assembla a Rita!?”, diu Alamar: “Si tenim un plus serà del públic”. “Vinga, afegeix, tot el Cabanyal a votar”.


 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next