Diari La Veu del País Valencià
‘El 50% de la població parla valencià. Només el 17% l’usa als grans centres comercials’

RedactaVeu / València.

S’ha presentat aquest matí a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, l’enquesta sobre Coneixements i ús del valencià, 2015, (poden consultar els resultats clicant sobre l’enllaç). Així, dels resultats es desprenen dues xifres, que “el 50% de la població parla valencià”, i que “el 85% dels valencians pensen que el valencià s’hauria d’utilitzar més o igualment en el conjunt de la societat”, ha explicat el conseller Marzà.

El mateix conseller ha explicat que “el 85% dels valencians pensen que el valencià s’hauria d’utilitzar més o d’igual manera en el conjunt de la societat, és a dir, tenen una actitud positiva, o molt positiva, cap a la llengua pròpia. Cosa que ens fa sentir ben orgullosos de la nostra societat, i que ens fa tindre també una reflexió d’aquells que sempre estan creant conflicte de la llengua. La societat valenciana no crea conflicte, el que vol és que s’utlitze més i que es pose en valor la nostra llengua. Per això hem de garantir que les llengües no entenen de fronteres, ni de zones lingüístiques, sinó que del que entenen són de persones, que totes les persones tinguen igualtat d’oportunitat, que siguen garantits tots els seus drets lingüístics i que no hi haja greuges comparatius entre els usuaris d’una llengua o una altra, per això el que volem és fomentar que les zones castellanoparlants, els actuals castellanoparlants, tinguen accés a l’aprenentatge, en aquest cas, al valencià, i que per tant tinguen oberta eixa oportunitat per accedir al món laboral de forma més efectiva i que els qui parlem valencià ho puguem fer en tota la nostra vida i puguem utilitzar el valencià de forma normalitzada en tots els àmbits d’actuació”.

El conseller vicent Marzà amb el Director General de política lingüística Rubén Trenzano.

Per la seua banda, el director general de Política Lingüística i gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano ha incidit que “una de les alarmes o elements preocupants d’aquesta enquesta és l’ús del valencià a les gran superfícies comercials. Si en grau de coneixement tenim un 50% de la societat que parla el valencià, pel que fa a l’anàlisi de les grans superfícies, només un 17% l’usa, és a dir que els valencians van als centres comercials, el valencià es queda dins del cotxe al pàrquing. Nosaltres com a administració tenim l’obligació de fer pujar el valencià a les botigues, a les sales de cinema, als restaurants de totes les grans superfícies comercials i per això una de les línies d’actuació de la campanya de promoció i ús del valencià de la tardor anirà a incidir en els centres comercials perquè el valencià siga també llengua a l’hora de comprar i de socialitzar-se en les grans superfícies comercials.

Per tot això, ha continuat Trenzano explicant que les solucions passen per “un paquet d’ajudes a la promoció i ús del valencià, 5.200.000 euros és el que es destinarà des de diferents àmbits i molt diversos, des del teixit associatiu, des dels ajuntaments, des dels mitjans de comunicació, amb allò que vam anunciar el Dia Europeu de les Llengües, al 2017 es crearà el Segell de Qualitat Lingüística, perquè l’empresa privada veja que no només ha d’apostar per les llengües estrangeres, sinó que també s’ha d’apostar pel valencià. El valencià apropa els productes a la nostra ciutadania i a més els internacionalitza, i tot una sèrie d’elements que el que faran és que el valencià serà llengua social, llengua de societat, hem d’anar mes enllà de l’àmbit educatiu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa