Diari La Veu del País Valencià
Compromís denuncia davant la Fiscalia el ‘saqueig organitzat’ dels tornejos de golf
RedactaVeu / València

“A qualsevol ciutadà a qui digues que han gastat 13 milions en un torneig de golf, quan, ací, tanta gent estava patint les conseqüències de la crisi, en els anys més durs, li sembla absolutament indecent”.

Així ho ha manifestat el cap de llista de Compromís-Podem-EUPV, ‘A la valenciana’, per València, al costat de la candidata Marta Sorlí, en declaracions als periodistes, en la Ciutat de la Justícia de València, després de presentar la denúncia per aquests fets davant la Fiscalia. La coalició Compromís considera que aquests podrien ser constitutius de delictes contra l’administració pública.

Segons va denunciar Compromís, aquest dilluns, la Generalitat, presidida per Francisco Camps, i la Diputació de Castelló, encapçalada per Carlos Fabra, van pagar aquesta quantitat “a dit” (mitjançant conveni i no per concurs públic) i amb objeccions per la Intervenció a l’empresa Match Golf Consulting, dirigida per una testaferro de Francisco Granados i considerada part de la trama Púnica pels investigadors judicials, perquè havia organitzat, entre 2008 i 2011, un torneig de golf a Castelló.

En la denúncia, la formació assenyala que van tenir coneixement d’aquests fets a través d’una petició de documentació del seu grup parlamentari a les Corts, a través del diputat autonòmic i alcalde de l’Alcora, Víctor García, en la qual figurava la signatura d’un conveni de col·laboració, entre la Conselleria de Cultura i Esport, la Diputació de Castelló i dues empreses, per a l’organització del torneig a realitzar, anualment, entre 2008 i 2011.

Foto: EP.

“D’aquest conveni es deriva el compromís de la Generalitat a realitzar una aportació econòmica anual en concepte de patrocini. Amb data de 14 d’octubre de 2009, es va subscriure l’addenda al conveni, per la qual la Generalitat es comprometia a augmentar la seua aportació econòmica anual al torneig de golf”, indiquen al document.

Així mateix, les administracions implicades “van eludir el concurs públic per a la realització de l’aportació econòmica al torneig, a partir de la figura del conveni” mentre que “tant l’Advocacia de la Generalitat com la Intervenció van realitzar informes sobre el conveni en els quals s’objecta que s’hauria d’haver formalitzat per mitjà d’un contracte, subjecte a la Llei de Contractes del Sector Públic”, i que no s’havien “emès els informes preceptius que requereix la legislació”.

També expliquen que el torneig de golf es va desenvolupar, en totes les seues edicions, al club privat que, en aqueix moment, gestionava i dirigia el president de la Diputació de Castelló d’aleshores, Carlos Fabra.

Relació amb la Púnica

Compromís sosté també, en la denúncia, que una de les empreses que van signar el conveni, Birdie Disseny i Classe S.L., va signar una cessió de cobrament a favor de la signatura Match Golf Consulting S.L., i afigen que el jutge de l’Audiència Nacional, Eloy Velasco, va ordenar, dins de les accions judicials derivades de l’Operació Púnica, el bloqueig de tots els comptes d’aquesta empresa. A més, indiquen que l’administradora de Match Golf Consulting, María José Marijuán, signant del conveni, està investigada en la causa que se segueix, en l’Audiència Nacional, per aquesta operació, per haver exercit, presumptament, de testaferro de l’exsecretari general del PP madrileny, Francisco Granados.

“Un cas més de poca vergonya”

Segons Baldoví, es tracta d’”un cas més de poca vergonya de personatges com Carlos Fabra o Francisco Camps”. “Que un senyor que presidia Aerocas, la Diputació de Castelló i el club de golf s’autoadjudicara, amb diners de tots, uns tornejos quan pitjor ho estava passant la gent i que aquest import oscil·le entre els set milions que tenim acreditats i els 13 que sembla que van aflorant és absolutament indecent”, ha afegit.

Ha apuntat que creuen que la Generalitat va aportar 12 milions; la corporació provincial castellonenca, 300.000 i, més de 600.000 per part d’Aerocas “per a organitzar un torneig de golf de dubtosíssima transcendència”.

Així mateix, ha destacat que els “casos aïllats”, de què parla el president del Govern en funcions i candidat del PP a la presidència, Mariano Rajoy, no són gens aïllats. Són casos connectats amb Madrid i amb el senyor Granados i la dona del seu cap de gabinet i presumpta testaferro de molts dels seus negocis i estem veient que també està connectat amb casos a les Balears”.

Per la seua banda, Sorlí ha destacat que aquesta denúncia “deixa clar que el ciutadà exemplar Carlos Fabra, en realitat, era el capo de la màfia a Castelló i que, per això, tenia tant de suport al seu al voltant i tant d’espai polític”, tot i ser una persona “que utilitzava els seus càrrecs per a adjudicar contractes a dit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa